„Безразсъдство“ или „провокация“? Сваленият дрон ескалира напрежението между САЩ и Русия Снимка: © Getty Images

Сблъсъкът между руски самолети и американски дрон, в резултат на който дронът се разби в Черно море, е най-значимата публично призната конфронтация между САЩ и Русия след руското нахлуване в Украйна преди повече от година. Напрежението между двете страни ескалира през последните часове: докато Вашингтон обвинява Москва за сблъсъка и критикува „опасни и непрофесионални“ действия, Кремъл отхвърля обвиненията и нарече случилото се „провокация“.

След инцидента САЩ привикаха руския посланик. Според руската държавна агенция ТАСС Анатолий Антонов е казал във Вашингтон за американските безпилотни самолети, че „те събират разузнавателна информация, която по-късно се използва от киевския режим за нападение срещу нашите въоръжени сили и територия“.

Руски Су-27 е ударил американски дрон MQ-9 над Черно море

По данни на САЩ два руски изтребителя Су-27 са действали „безразсъдно“ спрямо дрона, а след като единият е ударил перката на безпилотния самолет, се е наложило американските сили да го свалят Черно море.

Руската версия гласи, че самолетите на ВВС са се издигнали, за да идентифицират неизвестен нарушител над Черно море, а по време на изпреварваща маневра безпилотният самолет се е разбил бързо.

Съветникът по сигурността на Белия дом Джон Кърби отхвърли руската версия. По думите му правителството на САЩ обмисля да публикува кадри от сблъсъка между летателните апарати. Според Кърби подобни неуместни действия на руските пилоти биха могли да доведат до „погрешни схващания“ между въоръжените сили на двете държави.

„Не искаме тази война да ескалира повече от това, което вече е причинила на украинския народ“, каза американският съветник.

Случилото се повдига много въпроси и експертите го определят като рисков момент.

Кърби коментира също, че това не е единственият подобен случай. Той казва, че е имало и други прихващания „дори през последните седмици“, но че това е било различно.

Възможно ли е да е било случайност?

„Въз основа на действията на руските пилоти е ясно, че това е било опасно, непрофесионално“, каза прессекретарят на Пентагона, бригаден генерал от ВВС Пат Райдър.

„Мисля, че действията говорят сами за себе си.“

По данни на Пентагона целият инцидент е продължил около 30-40 минути. През това време не е имало пряка комуникация между руските и американските военни, заяви генерал Райдър.

Американските служители казват, че според тях, участващите руски самолети Су-27, „вероятно“ са получили някакви повреди, което показва, че сблъсъкът не е бил умишлен.

Какво означава този епизод за бъдещето на операциите на американските безпилотни самолети над Черно море и за жизненоважното наблюдение, което тези операции осигуряват на Украйна, ако изобщо има такова?

„Ако посланието е, че те искат да ни възпрат или разубедят да летим или да действаме в международното въздушно пространство над Черно море, то това послание ще се провали, защото това няма да се случи“, каза Кирби пред VOA.

Не е изненадващо, че Русия би искала да затрудни максимално съюзниците на Украйна при извършването на такава дейност.

Вашингтон пази мълчание относно това какво се е случило с дрона. Генерал Райдър не пожела да каже къде е кацнал и дали руският флот се опитва да го възстанови.

Аудиозаписите, разпространени в социалните медии, изглежда показват, че е била в ход някаква руска операция по възстановяването му. Но това не е потвърдено.

А Вашингтон със сигурност няма да е доволен, ако такава чувствителна технология за наблюдение попадне в руски ръце.

За Джо Байдън, решен да подкрепи Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“, това е деликатен момент. Идеята е, че помощ за нападнатата страна идва не само по линия на изпратените ѝ оръжия. Намесено е и огромно количество разузнавателна информация в реално време за всеки аспект от военните операции на Русия, включително движението на кораби в Черно море и изстрелването на ракети, насочени към цели в цяла Украйна.

От защитата на критичната национална инфраструктура на Украйна до планирането на собствените си настъпателни операции, Киев зависи до голяма степен от постоянния поток от информация.

По очевидни причини официалните представители на САЩ не искат да се ангажират с информация за това какви допълнителни предпазни мерки, ако изобщо има такива, ще включват операциите им по наблюдение сега.

Вашингтон иска да продължи, но също така се стреми да избегне използването на сила и да рискува да бъде въвлечен в по-пряка конфронтация с Москва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024