Снимка: © БФС

Сагата около ръководството на БФС навлезе в нова задънена улица, след като Изпълкомът на съюза е отказал да уважи искането на Димитър Бербатов за свикване на извънреден конгрес.

Бербатов и екипът му, в който влизат бившите му съотборници от националния тим Мартин Петров и Стилиян Петров, внесоха декларация с подписи от 191 футболни клубове в страната, за да се задейства процедурата по свикване на конгреса.

На него трябваше да се организира избор на ново ръководство на БФС, като Димитър Бербатов официално се кандидатира за президент на организацията.

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов обаче твърди, че са открити нередовни документи на 35 отбори, които са подкрепили инициативата на бившия национал.

Останалите 156 клубове са по-малко от изискуемия лимит, за да се свика извънредният конгрес (177).

Президентът на БФС Борислав Михайлов казва, че вече е определена дата за редовен конгрес и той ще се проведе на 18 март 2022 г. Мандатът му начело на съюза изтича през февруари.

Михайлов омаловажи подписката на Бербатов, като посочи, че само шест от професионалните клубове са се включили в нея, а останалите били от аматьорските дивизии.

Това е поредният опит на настоящото ръководство на БФС да провали кампанията за смяна на управлението в българския футбол. Документите за свикване на извънреден конгрес бяха внесени на 5 август по електронен път, след като централата на БФС се оказа заключена заради "дезинфекция".

Тримата бивши национали разказаха пред bTV, че част от клубовете са били притискани да подписват "контрадекларации" и да се откажат от подписката им.

"Сега съдът е на ход"

Димитър Бербатов реагира на решението на Изпълкома, като нарече аргументите му "несъстоятелни и незаконосъобразни".

Той оспорва твърдението на комитета, че подписката е невалидна заради липса на решения на управителните органи на съответните клубове.

"Не ни е известно в уставните документи на който и да е от членовете на БФС, отправили настоящото искане, да се съдържа изискване за спазване на процедура за предварително вътрешно одобряване от управителния орган на действията на законния представител. Дори и да имаше такова вътрешно изискване, известно и безусловно закрепено чрез съдебната практика е, че липсата на вътрешно одобрение от колективен орган на управление на юридическото лице не се отразява на валидността на действията на законните представители на юридическите лица по отношение на трети лица", пише той в публикация във Facebook.

Искането на един от клубовете не е зачетено от БФС, защото е направено чрез пълномощник. Това, според Димитър Бербатов, е странно поведение от страна на съюза, доколкото отрича правото на клуба да управлява дейността си чрез редовно направено упълномощаване.

"Не бихме искали да коментираме този „аргумент“ на Изпълнителния комитет, да се съобразят с волята на клубовете относно провеждане на Конгрес - че разполагали с някакви контра-декларации от участващи в подписката клубове, с които те се отказвали от искането си. Само ще отбележим, че вече е известно как са събирани тези декларации за оттегляне на исканията. Има основателни съмнения за принуда и възползване от служебно положение от страна на настоящото ръководство на БФС, за което са сезирани компетентните органи", пише още Бербатов.

Той изразява съмнения в това дали ще има редовен конгрес на БФС на датата 18 март, както беше обявено от Михайлов - "станахме свидетели на подобни обещания и преди, а три пъти конгресът се отменяше".

"Относно легитимноста на този Изпълнителен комитет и решенията, взети от него. След като Борислав Михайлов смята, че с подадената оставка от Петър Величков той вече не е член на Изпълнителния комитет, същото важи и за останалите 8 членове, подали оставка. По този начин проведеното заседание на Изпълнителния комитет е без кворум! Още една причина той да не е легитимен. Сега съдът е на ход", пише Димитър Бербатов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът