БФС премести мач на националите в Пловдив заради страх от протест. Сега протестът се премести в Пловдив. Снимка: © Булевард България

Опитите на БФС да избяга от протеста, който се готви срещу Боби Михайлов и Изпълкома, са на път да се провалят.

Мачът на националния отбор по футбол срещу Унгария, който трябваше да се играе на Националния стадион "Васил Левски" на 16 ноември, беше пренасочен извънредно от София в Пловдив.

При това - с условието да не се допуска публика до трибуните на стадион "Христо Ботев".

Причината предварително обявеният протест с искане за оставка на ръководството на БФС начело с Боби Михайлов заради десетилетното съсипване на българския футбол на международно ниво.

Агитките на пловдивските тимове "Ботев" и "Локомотив" обаче вече се готвят да посрещнат националите с масов протест. В него се очаква да се включат и фенове на столичните "Левски" и ЦСКА.

Срещу решението за смяна на локацията на мача вече е подадена жалба пред Спортния арбитраж в Лозана от адвоката по спортно право Георги Градев.

  • Клубът на привържениците на "Ботев" обвини БФС в "позор, породен от страх и арогантност". "Да се криете от българите в домакински мач на националния отбор на България, това е чутовен срам и невиждано дъно", пише във Facebook-страницата на фенклуба.
  • Съперниците им от агитката на "Локомотив" се солидаризираха напълно с "канарчетата". "Очевадно е, че в централата на българския футбол необратимо са загубили връзката с реалността, за да прибегнат до последния си ход и да оставят многострадалния български национален отбор без единствената подкрепа, която би могъл да получи – тази от трибуните", пише в позиция на Фенклуб Локомотив Пловдив, които наричат БФС "палачи на българския футбол".

Мачът е последно домакинство за България в квалификационния цикъл за Евро 2024.

По ирония - той ще се проведе в навечерието на 30-тата годишнина от легендарния гол на Емил Костадинов в Париж, с който най-добрият ни национален отбор успя да елиминира Франция и да се класира за Световното първенство по футбол в САЩ, където стигна до 4-то място.

  • Последното световно първенство, на което "лъвовете" участваха, беше във Франция през 1998.
  • Националният отбор не е играл на Европейско първенство от 19 години. В 18 от тях Боби Михайлов е несменяем президент на БФС.

Формалното основание за изместването на мача от София в Пловдив и забраната за присъствие на публика на стадиона е препоръка на столичната полиция заради риск от напрежение по време на протеста и струпването на хора.

БФС се оправдава с това, че УЕФА се е съгласила с промяната на мястото и часа на квалификацията и провеждането ѝ при закрити врата.

Унгарската футболна федерация изрази публично разочарование от решението на София, заради което техните фенове ще трябва да отменят организираните си пътувани и резервации, а разходите за билетите им да се върнат.

Ходът на БФС беше посрещнат с критики и от бившия национал Стилиян Петров, който е част от екипа на Димитър Бербатов, настояващ от години за пълна промяна в Изпълкома.

"С взетото от вас решение - което се очакваше, но просто изчаквахме да покажете на българската общественост какво представлявате - сега вече, ще изпитате любовта на всички милеещи за футбола хора. Защото ние не сме зависими, давали обещания или играещи във вашите схеми. Ние търсим отговорност! Отговорност, когато националния отбор играе, стадионите да са пълни с фенове, милеещи да подкрепят Българи Юнаци", пише Петров във Facebook.

Той заявява, че подкрепя "всички законни действия на феновете" като правото на свободно изразяване чрез протест.

"Спортът е за феновете и без тях всички се обезмисля", казва още Стилиян Петров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024