БФС с призив до премиера: Не спирайте футбола

Българският футболен съюз чрез изпълняващия длъжността президент Михаил Касабов изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което призовава внесените като предложение мерки за справяне с коронавируса да не засягат футболните първенства в първите три нива у нас. Писмото е с копие до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Според обявените в сряда проектомерки от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всякакъв вид спортни мероприятия, което съответно включва и футболните шампионати у нас.

БФС обаче настоява да се направи изключение заради действащия "строг протокол за провеждане на състезателно-тренировъчна дейност в условия на COVID-19", както и заради "потенциалните тежки финансови и кадрови загуби за футболните клубове у нас".

Искането е да бъде позволено доиграването на мачовете до края на есенния дял на първенствата, които по план завършват до 20 декември. След това има планирана пауза до втората половина на февруари 2021-а, когато шампионатът трябва да се поднови с пролетния полусезон. Писмото е подкрепено от всички професионални футболни клубове в страната.

България изпадна в долната група на Лигата на Нациите

Към момента двубоите от родния футбол се провеждат без публика, а въпреки споменатия в писмото строг протокол за тренировки и мачове, случаите на коронавирус в отборите са постоянни като има тимове, в които на практика повече от половината играчи са заразени. В "Левски" например с COVID-19 са повече от 10 играчи с трудови договори, което наложи и отлагането на дербито с ЦСКА-София.

Това е поредният отложен в последните седмици двубой, заради което има тимове с изиграни по два мача по-малко от други. В класирането на Първа лига водач е "Лудогорец" с 26 точки от 11 мача, втори е "Локомотив" Пловдив с 24 точки от 12 двубоя, а ЦСКА-София е трети с 21 точки също от 12 срещи. "Левски" е едва 12-и с 11 точки от 11 мача.

Деменция и футболът: Една плашеща връзка, която може да промени най-популярния спорт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024