Снимка: © Булевард България

Изненадващата оставка на генералния директор на БНР Андон Балтаков провокира политически скандал и взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП в партиен натиск срещу обществените медии.

Мотивът на Балтаков да поиска прекратяване на договора си за управление беше проектът за промени на Закона за радиото и телевизията, който Министерството на културата пусна за обществено обсъждане, без да отрази неговите позиции за нуждата от промяна в модела на управлението на медията. Генералният директор на БНР настоя за оставка на министър Боил Банов заради това, че е манипулирал общественото мнение с внушение, че ръководството на Радиото подкрепя неодобрен проект.

Позицията му беше подкрепена от 275 служители на БНР, които посочват, че проектът на Министерството на културата "залага постоянна дестабилизация в общественото радио и прави възможен политическия натиск в работата на журналистите".

Депутатът Тома Биков (бивш журналист в БНТ) обвини Андон Балтаков в "неразбиране на законодателния процес". Часове по-късно обаче неговият съпартиец и бивш културен министър Вежди Рашидов се разграничи от тази позиция и обяви, че "няма да пусне този закон в зала, докато всички не седнем на една маса и не обсъдим бъдещето на обществените медии".

Биков твърди, че подалият оставка директор на БНР е предложил удължаване на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР и възможността им да подбират сами членовете на управителните съвети.

Той обяви, че същите идеи са присъствали в оттегления проект на Вежди Рашидов за промени в закона за радиото и телевизията от юли 2020 г. В него се включваха и допълнителни спорни разпоредби, които засягаха и независимостта на СЕМ. Рашидов се отказа от предложенията си заради избухването на антиправителствените протести.

Георги Лозанов: Поправките "Рашидов" в Закона за радиото и телевизията са жест към Емил Кошлуков

"Ние оттеглихме тези предложения поради протестите и политическия натиск, който оказа Демократична България и другите протестиращи, включително БСП пред БНТ. Когато г-н Вежди Рашидов внесе тези две предложения протестиращите отидоха пред БНТ и започнаха да протестират пред тези предложения. Защо г-н Балтаков тогава не излезе да каже, че тези предложения всъщност са разумни. Бяхме обвинени в това ,че искаме да превземем БНТ, че искаме да наложим цензура", каза Биков.

Балтаков обаче твърди, че неговите предложения са били свързани с ясно дефиниране на нови задължения на генералния директор, на УС, изчистване на критериите за номиниране на нови членове на съветите, и възможности за предсрочни прекратявания на мандатите - както на генералния директор, така и на УС, ако не се спазват конкретни клаузи в договорите им.

Директорът на БНР твърди, че тези предложения са били одобрени от цялата работна група, но в крайна сметка са изчезнали от публично обявения проект на правителството.

Председателят на Комисията по култура Вежди Рашидов зае страната на Балтаков по казуса за промяната на модела на управление: "Когато един човек трябва да управлява една институция, той трябва да има възможността и правата да съставя екип, чрез който той да носи отговорност", каза той пред БНР.

"Аз няма да пусна този закон в зала, докато всички не седнем на една маса и не обсъдим кое е правилното за бъдещето и развитието на обществените медии. Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон. Един закон трябва да обслужва основно хората, които работят в тези звена", казва той. Критиката му срещу Балтаков беше в това, че е подал оставка "емоционално", преди дебатът по детайлите на законопроекта да бъдат обсъдени.

БСП се присъедини към позицията на Андон Балтаков, като призова Боил Банов за оставка заради създаването на поредна криза в БНР за близо една година.

"За втори път една от последните останали свободни медии е хвърлена в хаос, а директорът поиска да бъде освободен от поста си, защото Министерство на културата изключително арогантно не се е съобразило с предложенията на хората от радиото за промените в Закона за радиото и телевизията. Това вече е целенасочена атака срещу БНР", каза депутатът Александър Симов.

Позицията на Боил Банов е, че Министерството на културата не е писало каквито и да епредложения, а е "създало необходимата организация" за събирането на експертни мнения за промяна в закона.

Банов призовават БНР като заинтересована страна да се включи и в публичното обсъждане на законопроекта, преди той да бъде внесен в Народното събрание.

Служителите на БНР, които събраха подписка в подкрепа на Балтаков, обаче заемат твърда позиция срещу поведението на министъра на културата.

"В България отдавна сме свидетели на удобно и съзнателно подменяне на функциите на медиите, унищожаване на голяма част от свободната преса, овладяването на телевизии. В България отдавна сме свидетели на писането и приемането на закони с имитиране на съгласие за реформи и с фалшифициране на „уж“ приети професионални мнения. Не по-различно е внасянето на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията от страна на Министерството на културата и предложението за обществено му обсъждане. Приемаме го като поредния опит да бъде подменен разговорът за свободата и политическата независимост на медиите. Какъвто и нов модел на финансиране да бъде предложен, разходването на обществени средства ще бъде компрометирано при модел на управление, който показва дефекти. Досегашният принцип на управление на БНР показа своите несъвършенства и води след себе си нови кризи", пише в писмото им.

Директорът на БНР Андон Балтаков подава оставка и иска оставката на Боил Банов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората