Биков vs. Атанасов: От "Перла 05 за сикаджийско минало" до "Ние от вас произлязохме"

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков и председателят на ДСБ Атанас Атанасов влязоха в абсурден "дуел" в ефира на "Панорама", докато партиите в 48 НС водят безрезултатни разговори за формат на управление от един месец.

Спорът между двамата тръгна от обвинения срещу Бойко Борисов, че иска "да изпере сикаджийското си минало" и завършиха с контраатака на Тома Биков към "едни деградирали партии", давайки пример със стопената членска маса на ДСБ.

В началото Биков не потвърди и не отрече, че ГЕРБ може да подкрепи кабинет с чужд мандат, ако не получи подкрепа за собствено правителство на фона на 67-те си места в парламента.

Вместо това той заяви, че най-голямата група в НС не може да стане част от мнозинство, без да получи по-ясна програма от прословутите 16-те политически предложения на "Продължаваме промяната".

  • "Готови сме на компромиси, не сме толкова инфантилни, за да броим мандати. Разговорът е дали можем да създадем цялостна концепция за излизане от кризата. Нас ни чакат много сериозни проблеми. Не сме дошли тук за малко и не сме с временно пребиваване, няма да направим компромис с нормалността", беше обяснението му.

В студиото беше и Атанас Атанасов от ДСБ, който разви тезата, че ГЕРБ би трябвало да направят отстъпка - да оставят мандата на ПП като втора политическа сила и да подкрепят техен кабинет на малцинството, съставен в коалиция с "Демократична България".

  • "Вижда се, че ГЕРБ и Борисов са в изолация. Смятаме, че е възможно да се създаде правителство с втория мандат на малцинството, подкрепено от ГЕРБ", каза той.
  • "Борисов търси пералня за сикаджийското си минало, но Перла 05 вече не се произвежда", обяви още той.

Тук обаче Тома Биков контраатакува с учудване защо ДБ иска подкрепа от "тези, за които казахте, че са мафията" и видя "тежка сделка" зад офертата за кабинет на малцинството.

Атанасов призова "ако ГЕРБ не е Борисов и ако 65-те депутати са отговорни, нека да подкрепят едно правителство, което ще е полезно", но в същото време даде заявка, че ДБ и ПП започват обсъждания дали да се явят заедно на местните избори в София като удар по "метастазите на корумпираната Борисова държава".

Това отново провокира Тома Биков: "От 7 години съм в политиката, никога не е имало публични намеци, че съм корумпиран", обяви той, като подхвърли, че за сметка на това е чувал обвинения в корупция срещу Атанас Атанасов - с уговорката, че не знаел дали са верни.

"Кризата, в която се намираме, е заради ниското ниво на мислене в определена част от едни деградирали партии - тези, които не позволяват да има разговор", каза той.

На възмущението на Атанасов как Биков си позволява да атакува общността, към която се причисляваше преди ГЕРБ, той отвърна с удар в най-слабото място на ДСБ - отливът на членове на партията през последните 10 години и липсата на поне един избран депутат в 48 НС от ДСБ в София като част от коалицията "Демократична България".

Атанасов няколко пъти опитваше да напомни миналото на самия Биков, който беше част от най-отявлените критици на Бойко Борисов до 2013 (политическата му кариера започна в ДБГ на Меглена Кунева, премина през Реформаторския блок, а по-късно става съветник в кабинета "Борисов 2" и кандидат-депутат от ГЕРБ през 2017).

"Ние произлязохме от вас, щяхме да сме във вашата партия", репликира Биков на финала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024