Бил Гейтс издава нова книга: Решението на пандемията е лесно на фона на климатичната криза Снимка: © Getty Images

Бил Гейтс иска да запомним две цифри – 51 милиарда и нула. Първата представлява тоновете парникови газове, които се изпускат в атмосферата всяка година като резултат от човешка дейност. Втората е числото, до което трябва да достигнем през 2050 г., за да предотвратим тежка климатична криза.

Съоснователят на Microsoft има план как да стигнем от 51 млрд. до нула не за трилиони долари, колкото се очаква, а на много по-ниска цена. Както може да се очаква от човек, натрупал богатство от 124 млрд. долара чрез технологии – Гейтс предлага решения, свързани с иновацията.

Подробните си планове той описва в нова книга – „Как да избегнем климатично бедствие: Решенията, които имаме, и пробивите, от които се нуждаем“. Премиерата ѝ е на 16 февруари.

Бил Гейтс смята, че разрешаването на проблемите, свързани с климата, ще е „най-невероятното нещо, което човечеството някога е правило“. В интервю за BBC той сравни усилията в тази битка с действията, които светът предприема срещу Covid-19. „На фона на кризата с климата, поставяне на край на пандемията изглежда много, много лесно“.

Пред Forbes милиардерът обясни, че цел №1 на книгата му е да подчертае ясно кои сектори на икономиката са виновници за най-голяма част от изпусканите 51 млрд. парникови газове на годината, предизвикващи глобалното затопляне и повишаването на нивото на световния океан.

Той изчислява, че вредните въглеродни емисии са се снижили с 5% за 2020 заради пандемията. 31% от парниковите газове се дължат на производство, включващо стомана, цимент и пластмаса, а на второ място сред виновниците с 27% е производството и разпространението на електричество. Сериозно влияние оказва отглеждането на животни и растения – 19 на сто, а транспортът играе основна роля в затоплянето на въздуха в 16% от случаите.

„Светът не страда от липса на богати хора с големи идеи, които знаят, че технологията може да разреши всички проблеми. Въпросът е, че не се спазват правни рамки“, пише Гейтс в книгата.

Твърди, че няма как да се избегне пътуването със самолет, което вреди много на околната среда, и признава, че винаги използва частен самолет. Въпреки това плаща огромни суми, за да го захранва само с био горива. „Изразходвам три пъти повече пари от нормалното за гориво – над 7 млн. долара на година“, признава той пред Forbes.

Още през 2015 съоснователят на Microsoft предупреди, че скоро светът ще бъде изправен пред глобална пандемия и трябва да се подготви. Подобно на тази прогноза, той говори и за бъдещето на климата по време на конференция на TED преди повече от десетилетие. През 2015 се включи в срещата за Парижкото споразумение. Тогава дискутира темата за климата с бившия президент на Франция Франсоа Оланд и се опита да го убеди да призове правителствата да увеличат бюджетите си в изследователска и развойна дейност (R&D), както и в сферата на новите технологии. Двадесет държави се съгласиха.

„Макар да не видяхме как тези държави удвояват бюджетите за изследователска дейност, наблюдаваме известно увеличение“, казва Гейтс. Той смята, че правителствата трябва да поемат лидерството, а не големите компании, за да се стигне до намаляване на вредните емисии до три десетилетия.

През септември миналата година милиардерът създаде нов термин – „зелен премиум“. Той представлява разликата между цената на един продукт (или процес), с чието производство се изпускат парникови газове, и цената на продукт, който не води до вредни емисии. „Зеленият премиум“ се развива добре в транспортния сектор, където все повече хора купуват електрически автомобили. Все пак Гейтс изчислява, че едва 2% от продажбата на леки коли в света е на електромобили.

„В индустриалния сектор „зеленият премиум“ е много по-висок“, казва Гейтс. „Най-трудно проблемите ще се решат при производството на стомана, цимент, пластмаса, гориво за самолети, в транспорта".

В анализите си той се концентрира най-вече върху САЩ, тъй като страната изпуска 14% от въглеродните емисии в световен мащаб. Ако само Америка достигне до нулата през 2050 обаче, това няма да реши глобалния проблем, смята Гейтс. Той предлага правителството да увеличи пет пъти годишния си бюджет за изследователска и развойна дейност в опит да създаде иновации, свързани с енергията. Сега този бюджет е 7 милиарда долара, а трябва да достигне до 37 млрд.

Друго от предложенията на съоснователя на Microsoft е да се осигуряват по-големи данъчни облекчения в сферите, свързани със съхранение на енергия, производство на енергия от вятъра и нови видове стомана. „Това би било едно от най-добрите действия на администрацията на Джо Байдън“, твърди Гейтс.

Милиардерът казва в книгата си, че вече е инвестирал над 1 млрд. долара в компании, които работят към достигане на „нула вредни емисии“. Планира тази сума скоро да бъде удвоена. Определя се като най-големия инвеститор в технологиите, които улавят въздуха, отделят въглеродния диоксид и връщат кислорода в атмосферата. Така наречените DAC-технологии вършат същата работа като растенията при фотосинтеза, само че го правят много по-бързо, а въглеродният диоксид може да се складира или да бъде използван повторно.

Две от компаниите, които Гейтс подкрепя финансово, са Impossible Foods и Beyond Meat, които използват продукти на растителна основа за заместители на месо. Най-големият му „залог“ обаче е в TerraPower – ядрена компания с визия за реактор, който използва за гориво обеднен уран. Милиардерът е съосновател на фирмата, която работи заедно с китайска компания от 2017, и има за цел да построи първия си реактор в азиатската страна.

САЩ предостави 80 млн. долара на TerraPower да построи реактор и на нейна територия, а Гейтс планира това да се случи в следващите пет до десет години. „Надявам се да сработи до десетилетие, да вземат нашия дизайн и да го умножат по сто – така ще спомогнем за смекчаване на промените в климата“.

Съоснователят на Microsoft създаде Breakthrough Energy Ventures през 2015 – няколко организации, които имат за цел да ускорят иновациите в устойчивата енергия и в други технологии за намаляване на емисиите на парникови газове. Пред Forbes милиардерът казва, че се е обадил на Джеф Безос и още над 20 души, които решили да инвестират. Само през януари дружеството се сдобило с 1 млрд. долара. От своя страна, Breakthrough снабдява с финанси над 40 компании, които разработват литиеви батерии за електромобили.

Плановете на Гейтс изглеждат обнадеждаващи, но не трябва да се забравя, че той е четвъртият най-богат човек в света и едва ли е ограничен откъм ресурси. Дали книгата му ще окаже влияние върху правителствата, които да поемат по пътя към нула парникови газове до средата на века, все още не е ясно, но той има позитивна нагласа.

„Нуждаем се от малко късмет. Виждал съм много пъти как иновациите ни изненадват приятно“.


Прочетете още:

Да си "eco-friendly" е модерно, но и много важно: Как BILLA дава пример за опазване на природата

От подкаста на Бил Гейтс: Не, все още не е късно да спрем климатичните промени


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024