Битката за €1,8 трилиона продължава: ЕП не е доволен от сделката за бюджета Снимка: © European Union

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли даде сигнал, че евродепутатите не са останали доволни от споразумението за 7-годишната бюджетна рамка на ЕС, което беше постигнато на 21 юли.

В изявление ден след сделката на 27-те правителствени лидери от Европейския съвет, Сасоли посочи, че ЕП няма да приеме автоматично предложеното разпределение на 1,1 трилиона евро за Многогодишната финансова рамка и 750 млрд. евро за възстановителния фонд след Covid-кризата.

Сасоли посочи, че ЕП ще се бори за връщане на орязаните средства за научно-развойната дейност от бюджета на ЕС и че ще настоява за ясно обвързване на разпределението на фондовете със спазването на демократичните ценности във всяка държава-член.

"Имаме предложение на масата, но бихме искали да го подобрим - преди всичко като опитаме да дадем отговори на някои от съкращенията, които намираме за неоправдани", каза италианският политик ден след трудно изработения компромис на Европейския съвет.

€29 млрд. за България в ЕС: Какво поискахме, какво получихме

Според правилата на ЕС - парламентът първо трябва да одобри пакета с разпределението на финансите, които би трябвало да тръгнат по предназначението си за националните икономики в началото или средата на 2021 г. Не е ясно обаче как ЕП може да редактира споразумението, без да предизвика разпада му и връщането обратно на масата за преговори.

"Не можем да намаляваме бюджета за научни изследвания, за младите хора и за програмата "Еразъм", не можем", посочи Сасоли в критиката си срещу проекта.

Програмата "Хоризонт Европа" за изследвания и иновации ще получи общо 80,9 млрд. евро (от които 5 млрд. евро са част от фонда за възстановяване след коронакризата). Средствата са с 16,2 млрд. евро повече от миналия бюджетен период, ако от сумата се извадят парите, получени по проекти на британски учени и институти, пише "Политико". Въпреки това секторът "Наука и иновации" е сред най-големите разочарования след сделката на Европейския съвет, ако се сравни с първоначалните предложения. ЕК трябваше да защити бюджет за "Хоризонт Европа" в размер на 94,4 млрд. евро.

Съкратено е и финнасирането за т.нар. Фонд за справедлив преход, който трябваше да помогне за преструктурирането на икономиките в регионите, разчитащи на добив и производство на енергия от въглища.

Той обяви, че Европарламентът не е доволен от простото споменаване на принципа за върховенство на закона като условие за достъп до финансовия ресурс - решение, което трябваше да задоволи позицията на премиерите на Унгария и Полша, заплашени от наказателни процедури заради намеса в независимостта на съдебните власти в страните си.

Според предварителните планове - до края на лятото Европейският парламент трябва да даде своето становище относно т.нар. Решение за собствените ресурси (приходната част, с която се финансира бюджетът на ЕС).

Преразгледаната финансова рамка до 2027 г. би трябвало да бъде обсъдена отново от Европейския съвет през октомври 2020 и до края на годината да се приеме окончателно. Решението за собствените ресурси подлежи на ратификация от всички държави членки в съответствие с техните конституционни изисквания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват зад граница

Заради опасения от изнасяне на информация, руските чиновници вече не могат да пътуват и до приятелски държави

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024