Снимка: © European Union

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли даде сигнал, че евродепутатите не са останали доволни от споразумението за 7-годишната бюджетна рамка на ЕС, което беше постигнато на 21 юли. 

В изявление ден след сделката на 27-те правителствени лидери от Европейския съвет, Сасоли посочи, че ЕП няма да приеме автоматично предложеното разпределение на 1,1 трилиона евро за Многогодишната финансова рамка и 750 млрд. евро за възстановителния фонд след Covid-кризата. 

Сасоли посочи, че ЕП ще се бори за връщане на орязаните средства за научно-развойната дейност от бюджета на ЕС и че ще настоява за ясно обвързване на разпределението на фондовете със спазването на демократичните ценности във всяка държава-член. 

"Имаме предложение на масата, но бихме искали да го подобрим - преди всичко като опитаме да дадем отговори на някои от съкращенията, които намираме за неоправдани", каза италианският политик ден след трудно изработения компромис на Европейския съвет. 

€29 млрд. за България в ЕС: Какво поискахме, какво получихме

Според правилата на ЕС - парламентът първо трябва да одобри пакета с разпределението на финансите, които би трябвало да тръгнат по предназначението си за националните икономики в началото или средата на 2021 г. Не е ясно обаче как ЕП може да редактира споразумението, без да предизвика разпада му и връщането обратно на масата за преговори. 

"Не можем да намаляваме бюджета за научни изследвания, за младите хора и за програмата "Еразъм", не можем", посочи Сасоли в критиката си срещу проекта. 

Програмата "Хоризонт Европа" за изследвания и иновации ще получи общо 80,9 млрд. евро (от които 5 млрд. евро са част от фонда за възстановяване след коронакризата). Средствата са с 16,2 млрд. евро повече от миналия бюджетен период, ако от сумата се извадят парите, получени по проекти на британски учени и институти, пише "Политико". Въпреки това секторът "Наука и иновации" е сред най-големите разочарования след сделката на Европейския съвет, ако се сравни с първоначалните предложения. ЕК трябваше да защити бюджет за "Хоризонт Европа" в размер на 94,4 млрд. евро.  

Съкратено е и финнасирането за т.нар. Фонд за справедлив преход, който трябваше да помогне за преструктурирането на икономиките в регионите, разчитащи на добив и производство на енергия от въглища. 

Той обяви, че Европарламентът не е доволен от простото споменаване на принципа за върховенство на закона като условие за достъп до финансовия ресурс - решение, което трябваше да задоволи позицията на премиерите на Унгария и Полша, заплашени от наказателни процедури заради намеса в независимостта на съдебните власти в страните си. 

Според предварителните планове - до края на лятото Европейският парламент трябва да даде своето становище относно т.нар. Решение за собствените ресурси (приходната част, с която се финансира бюджетът на ЕС).

Преразгледаната финансова рамка до 2027 г. би трябвало да бъде обсъдена отново от Европейския съвет през октомври 2020 и до края на годината да се приеме окончателно. Решението за собствените ресурси подлежи на ратификация от всички държави членки в съответствие с техните конституционни изисквания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност