Биткойн достигна рекордна за последните 15 месеца цена от $35 000 Снимка: © Getty Images

Биткойн достигна във вторник най-високата си стойност oт май 2022 г. насам. Най-скъпата криптовалута отбеляза рекордна за последните 15 месеца стойност и премина границата от $ 35 000, съобщи Bloomberg.

Според анализаторите, положителната тенденция отразява оптимизма, че в САЩ ще бъде одобрен първия борсово-търгуван фонд (ETF), базиран на биткойн.

ETF (exchange-traded fund) е комбиниран инвестиционен инструмент, чиято цена следва стойността на определен борсов индекс, индустриален сектор или друг актив по избор. От 90-те години в САЩ е разрешено да се търгува с ETF - т.е. инвеститорите могат да залагат на ръста (или спада) на определени комбинации от фирмени акции, облигации или стоки, дори ако не могат да си позволят да ги купят.

Досега американската Комисия за борсите и ценните книжа забранява в базовите активи на ETF да се добавят криптовалути като биткойн, тъй като са силно волатилни и колебанията в цените им са непредвидими.

Погледите на крипто сектора обаче са насочени към възможността за биткойн базиран ETF, защото се счита, че това може да разшири обхвата на потенциалните инвеститори в криптовалути.

Големи финансови компании като BlackRock, Invesco, Fidelity и Grayscale настояват за биткойн ETF и подадоха заявления за продажба на такива активи.

Според тях, те са по-безопасни инвестиционни варианти в сравнение с директните крипто инвестиции, известни със своя спекулативен характер и нестабилност на цените.

Регултаторите в САЩ се колебаят дали да одобрят биткойн ETF именно заради нестабилността на криптовалутата, както и заради потенциалните измами и манипулации.

Решение от последните седмици обаче подхранва надеждите на сектора, че ETF, базиран на биткойн, може да бъде одобрен в следващите месеци и това се вижда от възходящата тенденция в търговията.

Въпреки рекордната стойност от 35 хиляди долара, цената на криптовалутата остава далеч под историческия връх от близо 69 хиляди долара, която беше достигната по време на COVID пандемията през ноември 2021 година.

Година по-късно, фалитът на криптоборсата FTX разтърси сектора и цената на биткойн се срина до около 16 хиляди долара. Мегаделото срещу основателя ѝ Сам Банкман-Фрийд влезе в началото на октомври в съда в Ню Йорк.

Банкман-Фрийд е подсъдим по 7 обвинения за финансови измами, оценявани на близо 9 млрд. долара загуби за кредиторите му и клиентите на криптоборсата.

Прокуратурата смята, че голяма част от средствата са незаконно прехвърляни от FTX към личния хеджфонд на основателя ѝ, а трусовете, които колапсът на FTX предизвика все още отекват в криптосектора.

Caroline Elison Бившата приятелка на Сам Банкман-Фрийд: Той ме накара да извърша престъпление


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024