Биткойн все повече прилича на „цифрово злато“: Банковият колапс го прати на 9-месечен връх Снимка: © Getty Images

Биткойнът поскъпна в понеделник, тъй като някои инвеститори се насочиха към цифровите валути на фона на кризата в традиционния банков сектор. По данни на CoinDesk малко след 11 ч. българско време криптовалутата достигна 28 554,07 долара, което е най-високото ѝ ниво от девет месеца насам.

За ден стойността на всички биткойни в обращение успя да нарасне с около 26 млрд. долара. Към момента (13:15 ч. цената на е леко надолу от дневния връх, но се движи около 28 200 долара).

Ралито на биткойна идва на фона на сътресенията в световния банков сектор, които започнаха със срива на Silicon Valley Bank в САЩ. Въпреки че мериканските регулатори се намесиха, за да подкрепят депозитите в SVB, опасенията за нестабилността на региона расте. Скоро след нея фалира и Signature, a First Republic Bank успя да се задържи от падане в бездната благодарение на 30-милиардната помощ на 11 банки.

В Европа изпадналата в затруднение швейцарска банка Credit Suisse бе в центъра на вниманието след фалита на SVB. Вчера гигантът UBS се съгласи да придобие по-малкия си швейцарски конкурент за 3 млрд. швейцарски франка (3,2 млрд. долара) в сделка, която отчасти бе осъществена с посредничеството на швейцарските регулаторни органи, стремящи се да спрат разпространението на проблемите в световния банков сектор.

Какво се случва с банките и ще се разпространи ли заразата масово?

„Цифрово злато“

Привържениците на биткойна често го наричат „цифрово злато“, описвайки го като средство за съхранение на стойност – особено в моменти на глобални сътресения – и като средство, което не е свързано с други класове активи. Въпреки това доскоро биткойнът не се представяше като особено сигурно убежище, а и често се търгува в съответствие с акциите, и по-специално с технологичния Nasdaq.

Напоследък обаче анализаторите отчитат признаци за отделяне на цената на биткойна от акциите, поне засега.

„Ако се погледне историята на биткойн и защо той изобщо е създаден, то това е точно за събития като това, при които сегашната система показва признаци на слабост и следователно притежаването на несвързан актив помага“, коментира пред CNBC Виджай Аяр, вицепрезидент по корпоративното развитие и международната дейност в криптоборсата Luno.

„През годините този аргумент – че биткойн е некорелиран клас актив – е бил доста обсъждан, но сега потенциално виждаме, че тази гледна точка се оправдава по много начини.“

Докато златото е поскъпнало с около 9% през тази година, биткойнът е нараснал с повече от 70%.

Интересно е, че при другите криптовалути в понеделник не се наблюдаваше същият скок като при биткойна. Етерът се търгува приблизително без промяна (+ 0,46% към момента на написване на статията).

Другите криптовалути не се възприемат като „цифрово злато“ от поддръжниците по същия начин, както биткойн.

„Докато тази банкова криза се разгръща, ще бъде интересно да продължим да наблюдаваме действието на цената на биткойн, тъй като все повече хора мислят за притежаването на биткойн като за умна алтернатива на сегашната система“, отбеляза Айяр.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024