Бивш депутат от "Атака" и БСП, "зелените" на Порточанов и "десни икономисти" се събраха в коалицията на Ива Митева и Каримански

"Почтени партии с почтени лица, възможно най-малко въртени в публичното пространство" - така бившият депутат от ИТН Ива Митева описа най-новата си партийна платформа, чийто съпредседател е решила да стане преди изборите на 2 април.

Коалицията "Заедно", в която Митева ще си партнира с бившия си колега Любомир Каримански, се оказа обединение от четири партии с миниатюрна електорална тежест.

Сред тях са:

  • Партията на зелените, която за последно е взела 2 968 гласа през ноември 2021 г., известна повече с това, че през 2019 г. заведе дело срещу партия "Зелените", която е част от "Демократична България" и ги принуди да сменят името си. През октомври 2022 г. беше част от коалицията на Стефан Янев "Български възход".
  • "Движение на непартийните кандидати" на Минчо Христов - 10 324 гласа през октомври 2022, или 0,4%,
  • Социалдемократическата партия на Тодор Барболов, която не е участвала самостоятелно на парламентарни избори през последните 5 години, а през 2017 г. печели 5 945 в коалиция "На недоволните".
  • Партия "СБОР" (Справедлива България Обединени Родолюбци), за която няма данни да се е явявала на парламентарни избори от създаването си през 2012 г. насам

Още в същия ден партиите от коалицията се явиха в ЦИК, за да се регистрират - с вече готови подписки, въпреки че анонсът за обединението им стана ясен формално преди един ден.

Така и не стана ясно каква политическа сила представляват самите Ива Митева и Любомир Каримански, които са основните лица на новата коалиция.

Не стана ясно и какъв е профилът на обединението, след като Каримански говореше за това, че са "икономисти с предимно десни възгледи", а всяка от останалите партии стои отявлено в крайната лява половина на спектъра.

Минчо Христов беше депутат от "Атака" в 40 Народно събрание, а по-късно влезе в парламента като член на групата на БСП през 2021. Партията на зелените, основана от Христо Порточанов, се обявява за противник на "корумпирания неолиберален икономически модел", незабавно строене на АЕЦ "Белене", "преференции за едрия български национален капитал за инвестиране в страната" и т.н.

Целите, които Ива Митева описа, са "справяне с обедняването и финансовия растеж, дълбока съдбена реформа, здравеопазването, образованието и културата и пряката демокрация".

ервени линии няма да чертаем, ще водим умерена политика, която да ни доведе до сигурност", обяви Митева.

"Влизаме с имената си, които са почтени и искаме да излезем с тези имена, затова ще внимаваме и основната ни думичка ще е морал", каза още тя.

Митева беше провокирана да обясни странния си завой от ИТН, като каза, че "принципите ѝ се разминават" с тези на Слави Трифонов и "има неща, с които не е съгласна". В същото време, тя определи като "непочтено" решението на част от депутатите от партията да се отделят от нея през лятото на 2022, когато Трифонов спомогна за свалянето на правителството на Кирил Петков.

Тя каза, че не се е виждала с колегите си от "Има такъв народ" от октомври 2022 г. насам, но виждала, че хората са разочаровани - а шофьорът на таксито, с което се возила в днешния ден, ѝ казал, че е "отчаян от това, което се случва".

"Не искам да бъда мразена за това, което някой е направил - искам да бъда мразена за това, което аз съм направила и да разочаровам хората аз с моите действия. Искам да бъда отговорна пред себе си и тези, които са ми повярвали", обясняваше Ива Митева пред журналистите.

Любомир Каримански обяви, че вече се е оттеглил от позицията си като съветник на служебния министър на финансите Росица Велкова, за да се занимава с предизборната си кампания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024
Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024