Прокуратурата и КПКОНПИ проверяват Бойко Рашков по сигнал в ПИК за пране на пари Снимка: © ПРБ

Прокуратурата обяви, че е започнала проверка срещу депутат от 48 Народно събрание - бивш министър на вътрешните работи - по сигнал за пране на пари и предполагаемо възпрепятстване на разследване.

В публикацията не се споменава името на човека, но в парламента има трима души, които отговарят на профила - Бойко Рашков (ПП, вътрешен министър от 2021 до 2022), както и Младен Маринов и Христо Терзийски (ГЕРБ, вътрешни министри от 2018-2020 и 2020-2021).

Ден по-рано агенцията на Недялко Недялков ПИК публикува статия с твърдения, че Рашков е прикривал разследване в ГДБОП по серия големи преводи на сметката на негов служител - градинар.

"Учудвам се, как на основа писмо на една псевдомедия, прокуратурата прави извод за извършено престъпление. Категорично не съм участвал в пране на пари и това е срам за българската прокуратура. Тя действа заедно с партия ГЕРБ", реагира Рашков. Той призова от прокуратурата "да бъдат така добри да съобщят името". Според бившия министър "този, който ще си чуе името, вероятно незабавно ще почне да води дела срещу прокуратурата".

От данните на прокуратурата не става ясно дали досега са открити доказателства за престъпления - посочва се само, че на 17 януари 2023 г. е постъпил сигнал.

"Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система – пране на пари", се казва в информацията.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка от КПКОНПИ по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023

БЛС застана зад личните лекари в искането им за по-висока потребителска такса

Според зам-председателя на съюза таксата не кореспондира с никакви обективни показатели и не е адаптирана към настоящето

10:33 - 29.01.2023