Прокуратурата и КПКОНПИ проверяват Бойко Рашков по сигнал в ПИК за пране на пари Снимка: © ПРБ

Прокуратурата обяви, че е започнала проверка срещу депутат от 48 Народно събрание - бивш министър на вътрешните работи - по сигнал за пране на пари и предполагаемо възпрепятстване на разследване.

В публикацията не се споменава името на човека, но в парламента има трима души, които отговарят на профила - Бойко Рашков (ПП, вътрешен министър от 2021 до 2022), както и Младен Маринов и Христо Терзийски (ГЕРБ, вътрешни министри от 2018-2020 и 2020-2021).

Ден по-рано агенцията на Недялко Недялков ПИК публикува статия с твърдения, че Рашков е прикривал разследване в ГДБОП по серия големи преводи на сметката на негов служител - градинар.

"Учудвам се, как на основа писмо на една псевдомедия, прокуратурата прави извод за извършено престъпление. Категорично не съм участвал в пране на пари и това е срам за българската прокуратура. Тя действа заедно с партия ГЕРБ", реагира Рашков. Той призова от прокуратурата "да бъдат така добри да съобщят името". Според бившия министър "този, който ще си чуе името, вероятно незабавно ще почне да води дела срещу прокуратурата".

От данните на прокуратурата не става ясно дали досега са открити доказателства за престъпления - посочва се само, че на 17 януари 2023 г. е постъпил сигнал.

"Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система – пране на пари", се казва в информацията.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка от КПКОНПИ по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024