Бивш ръководител във ФБР е арестуван, помагал на санкциониран руски олигарх Снимка: © Getty Images

Бивш високопоставен служител на Федералното бюро за разследвания на САЩ (ФБР) е арестуван заради връзките му с руски олигарх, съобщава "Ройтерс".

54-годишният Чарлз Макгонигъл е ръководил контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк от 2016 г. до 2018 г., когато се пенсионира. Срещу него има повдигнати девет обвинения, свързани с това, че през 2021 г. е получавал тайни плащания от основателя на руския алуминиев гигант "Русал" (RUSAL) Олег Дерипаска. Последният е санкциониран от Съединените щати.

  • Дерипаска е руски олигарх и основател на "Русал" - втората по големина алуминиева компания в света по първична продукция.
  • Той попада в "черния списък" на Вашингтон още през 2018 г. в отговор на предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.
  • През 2022 г. срещу бизнесмена бяха наложени нови санкции във връзка с руската инвазия в Украйна.
  • През септември Министерството на правосъдието на САЩ го обвини, че ги е нарушил, като е използвал финансовата система на страната, за да поддържа три луксозни имота, и е наел жена, която да купи музикално студио в Калифорния от негово име.

Макгонигъл е бил арестуван в събота на летището JFK в Ню Йорк, след като се е върнал от посещение в Близкия изток. По-късно е освободен под гаранция в размер на 500 хил. долара.

Той е обвинен в нарушаване на санкциите на САЩ, като се е опитал да извади Дерипаска от списъка със санкции като в замяна е получавал пари. Макгонигъл е един от най-високопоставените бивши служители на ФБР, обвинявани някога в престъпление. По делото е обвинен и бившия съветски дипломат Сергей Шестаков, който също е работил с руския олигарх.

Според Министерството на правосъдието Макгонигъл и Шестаков са се съгласили през 2021 г. да разследват конкурентен руски олигарх в замяна на плащания от Дерипаска. Те са получавали плащанията чрез фиктивни компании и са подправяли подписи, за да запазят в тайна, че санкционираният руснак им плаща.

Макгонигъл е обвинен и във връзка с друг случай - че е взимал 225 хил. долара в брой, докато все още е работил като специален агент, от лице, което е работило за чуждестранна разузнавателна служба. Твърди се, че от август 2017 г. до пенсионирането му през септември 2018 г. Макгонигъл е скрил от Бюрото връзката си с бивш албански разузнавач.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024