Бивш ръководител във ФБР е арестуван, помагал на санкциониран руски олигарх Снимка: © Getty Images

Бивш високопоставен служител на Федералното бюро за разследвания на САЩ (ФБР) е арестуван заради връзките му с руски олигарх, съобщава "Ройтерс".

54-годишният Чарлз Макгонигъл е ръководил контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк от 2016 г. до 2018 г., когато се пенсионира. Срещу него има повдигнати девет обвинения, свързани с това, че през 2021 г. е получавал тайни плащания от основателя на руския алуминиев гигант "Русал" (RUSAL) Олег Дерипаска. Последният е санкциониран от Съединените щати.

  • Дерипаска е руски олигарх и основател на "Русал" - втората по големина алуминиева компания в света по първична продукция.
  • Той попада в "черния списък" на Вашингтон още през 2018 г. в отговор на предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.
  • През 2022 г. срещу бизнесмена бяха наложени нови санкции във връзка с руската инвазия в Украйна.
  • През септември Министерството на правосъдието на САЩ го обвини, че ги е нарушил, като е използвал финансовата система на страната, за да поддържа три луксозни имота, и е наел жена, която да купи музикално студио в Калифорния от негово име.

Макгонигъл е бил арестуван в събота на летището JFK в Ню Йорк, след като се е върнал от посещение в Близкия изток. По-късно е освободен под гаранция в размер на 500 хил. долара.

Той е обвинен в нарушаване на санкциите на САЩ, като се е опитал да извади Дерипаска от списъка със санкции като в замяна е получавал пари. Макгонигъл е един от най-високопоставените бивши служители на ФБР, обвинявани някога в престъпление. По делото е обвинен и бившия съветски дипломат Сергей Шестаков, който също е работил с руския олигарх.

Според Министерството на правосъдието Макгонигъл и Шестаков са се съгласили през 2021 г. да разследват конкурентен руски олигарх в замяна на плащания от Дерипаска. Те са получавали плащанията чрез фиктивни компании и са подправяли подписи, за да запазят в тайна, че санкционираният руснак им плаща.

Макгонигъл е обвинен и във връзка с друг случай - че е взимал 225 хил. долара в брой, докато все още е работил като специален агент, от лице, което е работило за чуждестранна разузнавателна служба. Твърди се, че от август 2017 г. до пенсионирането му през септември 2018 г. Макгонигъл е скрил от Бюрото връзката си с бивш албански разузнавач.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023