Бивш съветник на Станишев и заместничка на Гроздан Караджов влизат в Надзора на ББР

Служебният министър Александър Пулев е предложил Росен Карадимов и Деляна Иванова за нови членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Това съобщава "Капитал", като цитира свои източници и потвърждение от Карадимов и Иванова за поканата да влязат в съвета. Според медията - служебният кабинет възнамерява да направи промени и в Управителния съвет на банката, след като увеличи Надзора с двамата нови членове.

Карадимов е адвокат, бивш депутат от БСП и "Евролевицата" на Александър Томов, като е известен и с това, че е последният председател на Комсомола към БКП до 1990 г. По време на управлението на Сергей Станишев Карадимов беше съветник в Министерски съвет. В момента работи като правен консултант и е доцент в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Деляна Пешева (Иванова по съпруг) е депутат от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" в 45 и 46 Народно събрание, а в края на 2021 г. тя беше назначена за зам.-министър на регионалното развитие в екипа на Гроздан Караджов (ИТН). В "Капитал" посочват, че тя е заемала "различни мениджърски позиции в Пощенска банка, ДСК, "Биохим" и "Креди агрикол България".

"Креди агрикол" беше банката, която Корпоративна търговска банка на Цветан Василев придоби малко преди КТБ да бъде поставена от БНБ под специален надзор, а по-късно и да бъде обявена в несъстоятелност - Иванова става изпълнителен директор на френското подразделение в края на 2013 г., преди да бъде обявена сделката с КТБ.

От Министерството на иновациите и растежа, оглавявано от Александър Пулев, отричат политически обвързаности в назначенията на Иванова и Карадимов. Промените, твърдят оттам пред "Капитал", целят да се "подобри капацитетът в ББР с компетентост и визия".

Екипът на Пулев твърди, че няма да се правят промени в основната реформа, която старото правителство заложи - ограничаване на допустимото финансиране за кандидатстващи банки до 5 млн.лв., за да не се допуска свръхконцентрация на дългове в малка група политически-обвързани лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024