Бивш съветник на Станишев и заместничка на Гроздан Караджов влизат в Надзора на ББР

Служебният министър Александър Пулев е предложил Росен Карадимов и Деляна Иванова за нови членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Това съобщава "Капитал", като цитира свои източници и потвърждение от Карадимов и Иванова за поканата да влязат в съвета. Според медията - служебният кабинет възнамерява да направи промени и в Управителния съвет на банката, след като увеличи Надзора с двамата нови членове.

Карадимов е адвокат, бивш депутат от БСП и "Евролевицата" на Александър Томов, като е известен и с това, че е последният председател на Комсомола към БКП до 1990 г. По време на управлението на Сергей Станишев Карадимов беше съветник в Министерски съвет. В момента работи като правен консултант и е доцент в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Деляна Пешева (Иванова по съпруг) е депутат от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" в 45 и 46 Народно събрание, а в края на 2021 г. тя беше назначена за зам.-министър на регионалното развитие в екипа на Гроздан Караджов (ИТН). В "Капитал" посочват, че тя е заемала "различни мениджърски позиции в Пощенска банка, ДСК, "Биохим" и "Креди агрикол България".

"Креди агрикол" беше банката, която Корпоративна търговска банка на Цветан Василев придоби малко преди КТБ да бъде поставена от БНБ под специален надзор, а по-късно и да бъде обявена в несъстоятелност - Иванова става изпълнителен директор на френското подразделение в края на 2013 г., преди да бъде обявена сделката с КТБ.

От Министерството на иновациите и растежа, оглавявано от Александър Пулев, отричат политически обвързаности в назначенията на Иванова и Карадимов. Промените, твърдят оттам пред "Капитал", целят да се "подобри капацитетът в ББР с компетентост и визия".

Екипът на Пулев твърди, че няма да се правят промени в основната реформа, която старото правителство заложи - ограничаване на допустимото финансиране за кандидатстващи банки до 5 млн.лв., за да не се допуска свръхконцентрация на дългове в малка група политически-обвързани лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024