Бивш служебен министър на Радев се връща в МВнР на най-високата професионална длъжност Снимка: © БНТ

Бившият служебен външен министър Светлан Стоев се връща на пост в Министерството на външните работи на позицията "постоянен секретар" - най-висшата професионална позиция в структурата.

Това стана ясно с предаването на управлението в МВнР от Стефан Димитров на Димитър Главчев.

Стоев е дипломат, бивш посланик на България в Дания, бивш ръководител на дипломатическото бюро на България в Бон и бивш посланик в Швеция.

Той управляваше Външно министерство между май 2021 и декември 2021 г. в двете служебни правителства на Стефан Янев, назначени от Румен Радев.

Светлан Стоев ще поеме длъжността, която до момента се управляваше от Иван Кондов. Кондов става зам.-министър на външните работи под Димитър Главчев. Той ще е третият заместник наред с Мария Ангелиева и Невяна Митева, които бяха назначени още преди скандала, заради който Стефан Димитров беше уволнен.

Досегашният постоянен секретар на Външно министерство се е занимавал с ръководството на вътрешната група, отговаряща за провеждането на изборите в чужбина.

Според органиграмата на МВнР, постоянният секретар ръководи няколко структури, включително Консулски отношения, Външнополитическо планиране, Ситуационния център, Правната дирекция и Човешки ресурси.

За кратко Иван Кондов също беше служебен министър на външните работи в края на кабинета на Гълъб Донев, когато титулярят Николай Милков замина като посланик на България в НАТО. Преди това е бил посланик в Испания и постоянен представител на България в Организацията по прехрана и земеделие към ООН в Рим.

Между 2012 - 2016 г. Кондов е бил директор на дирекция "Протокол" в администрацията на президента Росен Плевнелиев.

Разместванията в МВнР станаха факт в деня, в който Меглена Плугчиева подаде оставка като външнополитически съветник на Димитър Главчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024