Бившият енергиен министър: Да изравняваш цените на парното, газа и електричеството е глупост

"Големи усилия се полагат България да остане енергийно зависима от Русия. Отмяната на решението да се търси диверсификация при доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" е глупаво и опасно действие. Надявам се Народното събрание да поправи тази глупост."

Това каза в предаването на "Сега" (О)позиция бившият енергиен министър Александър Николов. Той нарече идеята на служебния министър на енергетиката за въвеждане на две тарифи за тока за битовите потребители "необмислена".

"Потреблението на ток за бита е минимално в сравнение с индустриалното потребление. И именно там се получава голямото изкривяване, като се облагодетелстват големи потребители. Само България гарантирано изплаща компенсации, без да поставя никакви изисквания за енергийна ефективност и капиталови разходи", обясни Николов.

По думите му двете тарифи за бита представляват квази-данък, като се наказват домакинствата, които ползват над определен таван. Бившият министър допълни, че у нас проблем е не цената на електричеството, а равнището на доходите, поставени в сраенение с общоевропейското равнище.

"След толкова години на тежка корупция доходите на населението е далеч от средните европейски нива", каза той.

"Хората в провинцията с отопление на твърдо гориво и по-ниски доходи казаха, че разходите им са непосилни заради скъпата дървесина.", добави Николов.

Николов коментира идеята на министър Христов да изравни цените на парното, газа и електричеството като каза, че тя вероятно се дължи на дългото пребиваване на Христов в Москва, "където всичко се контролира отгоре надолу".

"Говоренето за мораториум е най-лесната висока топка, която вдигат ГЕРБ. Много е лесно да кажем, че ще замразим всичко. За плана за възстановяване и устойчивост е много важно трансформацията на сектора да продължи. В момента стоим най-добре в региона на Западните Баллкани и сме в една от най-добрите позиции в Европа. Но ако политическата нестабилност и това поведение тотално против обществения интерес продължи, това ще отблъсне инвеститори", каза още Николов.

"Основната спирачка за Бъглария в инвестиционен мащаб е политическата несигурност, а в същото време нашите съседни държави инвестират много сериозно. Гърция има огромни проекти за зелена енергия с Египет и може лесно да ни измести от позицията на балансьора на Западните Балкани", добави той.

Може да чуете повече по темата във видеото:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024