56-годишният Карим Масимов - бивш премиер на Казахстан и доскорошен ръководител на контраразузнаването - е арестуван по обвинение за държавна измяна.

Масимов е един от най-приближените хора на "лидера на нацията" Нурсултан Назарбаев. Той е заемал позицията на министър-председател между 2007 и 2012 г., както и между 2014-2016. Преди това е бил съветник на Назарбаев между 2003 и 2006 г., министър на икономиката и бюджетното планиране, и министър на транспорта и комуникациите.

Карим Масимов оглавяваше Комитета по национална сигурност на Казахстан от 2016 до 5 януари 2022 г., като беше уволнен от действащия президент Касим-Жомарт Токаев в разгара на антиправителствените бунтове.

В пика на протестите в Алмати се виждаше, че униформени служители на спецчастите се присъединяват към демонстрантите, вместо да ограничават движението им. Така протестиращите успяха да щурмуват няколко административни сгради и дори да превземат летището на града за часове.

Масимов е арестуван още на 6 януари от собствените си служители от Комитета за национална сигурност.

Според последната информация - над 4000 души са арестувани от избухването на размириците в Казахстан досега.

Все още няма точни данни за броя на убитите при престрелките с полицията и "миротворческите" войски, които бяха изпратени от Русия и Организацията на договора за колективна сигурност в помощ на режима на Токаев - още в четвъртък МВР на Казахстан съобщи за "десетки загинали".

Заради големия брой на жертвите Токаев обяви 10 януари за ден на национален траур.

В петък президентът на Казахстан издаде заповед, с която разреши на спецчастите да стрелят без предупреждение и да не преговарят с "гангстери и терористи", както той нарича участниците в бунта.

Нурсултан Назарбаев, който също беше свален от поста си на председател на Съвета по сигурността на Казахстан, не е коментирал публично събитията в страната от началото на въоръжения конфликт.

PR-ът на Назарбаев Айдос Укибай твърди пред медиите в Казахстан, че бившият президент не е избягал от страната и се намира в столицата (която носи неговото име). По-рано няколко издания публикуваха неофициална информация, че той и дъщерите му вече не се намират в Казахстан.

Служителите на Назарбаев твърдят, че той "провежда консултативни срещи и се намира на пряка връзка с президента Касим-Жомарт Токаев".

"Елбаси ("първият президент", почетната титла на Назарбаев) призовава всички да се сплотят около президента на Казахстан за преодоляване на текущите предизвикателства и за гарантиране на цялостта на нашата страна", се казва още в съобщението на прессекретаря му.


Нурсултан Назарбаев си отива - фамилията му запазва луксозните си имоти за над $780 млн.

Бунтът на Казахстан в снимки

12% от глобалния добив на биткойн спря след бунта в Казахстан



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024