Протестите в Казахстан, при които загинаха десетки души при сблъсъците с полицията, доведоха до изненадващ ефект - силен спад на стойността на биткойн. 

Причината - властите решиха да спрат достъпа до интернет на територията на цялата държава в опита си да попречат на организаторите на бунтовете. 

Най-големият телекомуникационен оператор е прекъснал онлайн-връзката по заповед на президента Касим-Жомарт Токаев на 5 януари. Липсата на интернет свързаност спира достъпа на копачите на биткойн до мрежата на криптовалутата.

Според Fortune - 12% от глобалния хешрейт на биткойн (показател за изчислителна мощ на секунда, или копаенето и верифицирането на транзакциите) е изчезнал след въвеждането на ограничителната мярка срещу протестиращите в страната. Анализатори очакват, че в рамките на 24-часов период спадът може да отбележи още по-голяма стойност - до 18%. 

На 5 януари биткойн е загубил 6% от цената си, падайки до 43 670 долара, което е най-ниското ниво от септември 2021 г. насам. В ранните часове на 6 януари валутата стига до ниво от 42 817,60 долара, преди да започне да възстановява стойността си постепенно. 

През 2021 г. Казахстан се оказа втората страна в света по добив на биткойн след Съединените щати, след като съседен Китай забрани производството на криптовалута на своя територия и принуди много от "копачите" да намерят ново място за бизнеса си. 

Казахстан привлече голяма част от тях благодарение на ниските цени на тока. 70% от електричеството в страната се произвежда от въглищни централи - някои от тях все още използват най-старите и замърсяващи технологии в индустрията.

Към есента на 2021 г. държавата започна да изпада в енергийна криза. Блумбърг посочва, че през октомври две от мощностите на най-голямата централа с общ капацитет от 1000 мегавата са спрени за ремонт, ограничавайки 5% от електроснабдяването на цялата страна.

В същото време - консумацията на ток нараства значително заради увеличаващото се производство на биткойн. В края на 2021 правителството обяви, че ще въведе лимит за електроснабдяване на лицензираните производствени бази за биткойн, за да не допусне дефицит на тока и режим за цялото население. 

Подобна криза настъпва и в Китай преди забраната, когато една от въглищните мини в Синдзян се наводни, доведе до проблеми с производството на ток в провинцията и съответно - до спад на глобалния хешрейт на биткойн с 1/3. 

Резултатът от спирането на интернет в Казахстан показва и реалната позиция на страната в производството на криптовалутата - но и екологичните последствия от този бизнес. 


Бунтът на Казахстан в снимки

Десетки загинали при смазването на протестите в Казахстан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борислав Михайлов отхвърли подписката на Бербатов за изборен конгрес на БФС

"Конгресът няма да е изборен, такъв имаше през октомври"

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство