Протестите в Казахстан, при които загинаха десетки души при сблъсъците с полицията, доведоха до изненадващ ефект - силен спад на стойността на биткойн.

Причината - властите решиха да спрат достъпа до интернет на територията на цялата държава в опита си да попречат на организаторите на бунтовете.

Най-големият телекомуникационен оператор е прекъснал онлайн-връзката по заповед на президента Касим-Жомарт Токаев на 5 януари. Липсата на интернет свързаност спира достъпа на копачите на биткойн до мрежата на криптовалутата.

Според Fortune - 12% от глобалния хешрейт на биткойн (показател за изчислителна мощ на секунда, или копаенето и верифицирането на транзакциите) е изчезнал след въвеждането на ограничителната мярка срещу протестиращите в страната. Анализатори очакват, че в рамките на 24-часов период спадът може да отбележи още по-голяма стойност - до 18%.

На 5 януари биткойн е загубил 6% от цената си, падайки до 43 670 долара, което е най-ниското ниво от септември 2021 г. насам. В ранните часове на 6 януари валутата стига до ниво от 42 817,60 долара, преди да започне да възстановява стойността си постепенно.

През 2021 г. Казахстан се оказа втората страна в света по добив на биткойн след Съединените щати, след като съседен Китай забрани производството на криптовалута на своя територия и принуди много от "копачите" да намерят ново място за бизнеса си.

Казахстан привлече голяма част от тях благодарение на ниските цени на тока. 70% от електричеството в страната се произвежда от въглищни централи - някои от тях все още използват най-старите и замърсяващи технологии в индустрията.

Към есента на 2021 г. държавата започна да изпада в енергийна криза. Блумбърг посочва, че през октомври две от мощностите на най-голямата централа с общ капацитет от 1000 мегавата са спрени за ремонт, ограничавайки 5% от електроснабдяването на цялата страна.

В същото време - консумацията на ток нараства значително заради увеличаващото се производство на биткойн. В края на 2021 правителството обяви, че ще въведе лимит за електроснабдяване на лицензираните производствени бази за биткойн, за да не допусне дефицит на тока и режим за цялото население.

Подобна криза настъпва и в Китай преди забраната, когато една от въглищните мини в Синдзян се наводни, доведе до проблеми с производството на ток в провинцията и съответно - до спад на глобалния хешрейт на биткойн с 1/3.

Резултатът от спирането на интернет в Казахстан показва и реалната позиция на страната в производството на криптовалутата - но и екологичните последствия от този бизнес.


Бунтът на Казахстан в снимки Бунтът на Казахстан в снимки

Десетки загинали при смазването на протестите в Казахстан Десетки загинали при смазването на протестите в Казахстан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023