Снимка: © Getty Images

Вътрешното министерство на Казахстан съобщава за десетки убити по време на сблъсъците между специалните части и протестиращите в Алмати. 

През нощта на 5 срещу 6 януари полицията започна "антитерористична операция", насочена срещу организаторите на бунтовете срещу властта. Поводът за напрежението, което започна още от началото на новата година, беше двойното повишаване на цените на газа.

Това доведе до масови протести, оставка на правителството и оттегляне на Нурсултан Назарбаев от Съвета за сигурност - пост, който беше поверен на дългогодишния бивш президент на Казахстан от 2019 г. досега. 

Говорителят на полицията в Алмати Сатанат Азирбек съобщава пред "Интерфакс", че по време на щурма на спецчастите в административните сгради, превзети от протестиращите, са убити десетки души

През нощта демонстрантите са опитали да завземат няколко институции - включително полицейски служби в най-големия град в Казахстан. 

Операцията за противодействие на протеста все още продължава, а от МВР призовават жителите на няколко квартала в Алмати да не излизат от домовете си

Централният площад на града е отцепен. Върнат е и контролът на военните върху летището в Алмати, което за кратко беше овладяно от протестиращите. 

Държавата се намира в извънредно положение от 5 януари, а президентът Касим-Жомарт Токаев поиска изпращането на помощ от организацията за колективна сигурност, в която членува и Русия. 

Председателят на организацията - премиерът на Армения Никол Пашинян - обяви в сряда вечер, че ще бъде задействана клаузата, по силата на която незабавно трябва да бъде изпратена помощ, включително военна, към държава, нападната от външна сила. 


Бунтът на Казахстан в снимки

12% от глобалния добив на биткойн спря след бунта в Казахстан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори