Бившият шеф на ГДБОП е контактувал с Нотариуса

Бившият директор на ГДБОП Любомир Янев (2020-2021) е имал контакти с убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Именно по времето на Янев е проведен и извънреден външен конкурс, при който съпругата на Нотариуса Гергана е приета и назначена за служител на дирекцията за Борба с организираната престъпност в МВР.

Това съобщава "Свободна Европа", като цитира отговор от пресцентъра на Вътрешното министерство.

В справката се казва, че контактът между Янев и Божанов се случил "назад във времето", без да се посочва конкретен период.

Проверява се дали и други служители на МВР са имали контакти с Нотариуса, уличен в сериозни корупционни престъпления и имотни измами.

Съмненията в тази посока са заради данните, че неговият частен клуб е бил охраняван от служители на полицията (двама от тях вече бяха отстранени от СДВР след осветяването им от Антикорупционния фонд).

МВР така и не отговаря дали Божанов е използван като информатор или секретен сътрудник - съмнение, което многократно беше лансирано през последните месеци.

Янев не е бил обект на вътрешна проверка. Според неговите данни - контактите му с Мартин Божанов били по повод подавани от Нотариуса жалби.

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков (при когото Янев беше сменен от Калин Стоянов начело на ГДБОП) твърди, че в службата са били известни "близките отношения" на тогавашния директор с Божанов - т.е. контактите му не са само по повод полицейски проверки.

От МВР съобщават, че Любомир Янев в момента работи в отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР, но не е част от екипа, който разследва убийството на Нотариуса.

Любомир Янев стана шеф на ГДБОП в 2020 г. - последната от управлението на кабинета "Борисов 3". Тогава предшественикът му Ивайло Спиридонов беше принуден да подаде оставка. Около месец по-късно когато избухнаха и антиправителствените протести, а Бойко Борисов реши да смени и министъра на вътрешните работи Младен Маринов, по време на чието управление в МВР израства в длъжност и Янев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024