Бившият шеф на СДВР е с нов пост след рокади в МВР и "Автомобилна администрация" Снимка: © Getty Images

Двама висши полицаи са преназначени в нова рокада на върха на ИА "Автомобилна администрация" (към Министерството на транспорта) и ГД "Национална полиция" (към МВР).

Начело на бившата ДАИ е назначен Борислав Муеров, който досега беше зам.-директор на националната полиция. В съобщението на МВР не се уточнява, че той отива на друг ръководен пост, а че е "навършил пределна възраст за пенсиониране" (60 г.).

Муеров работи в системата на МВР от 1991 г., като е минал през 5 и 7 РУ на СДВР, бил е началник на отдел "Охранителна полиция" – СДВР, както и директор ОД МВР Габрово. През май 2021 г. за кратко работи като зам-директор на СДВР, а месец по-късно е преназначен за зам.-директор на ГД "Национална полиция", по времето на Бойко Рашков.

  • Отстранен от поста си е Бойко Рановски, който оглавяваше автомобилната администрация по време на служебния кабинет на Гълъб Донев и в кабинета "Борисов 3".
  • Рановски също идваше от структурите на МВР - той е работил като служител на "Пътна полиция", а до 2018 г. е началник на сектора в ГД "Национална полиция".

Мотиви за отстраняването на Рановски и смяната му с Муеров не се съобщават, но министърът на транспорта Георги Гвоздейков беше назначил пълна проверка на службата след последната тежка катастрофа с камион за скрап на фирмата на Динко Вълев от Ямбол. Оказа се, че камионът е бил с отдавна изтекла валидност на техническия преглед, което доведе и до временно спиране на дейността на превозвача.

На мястото на Борислав Муеров в ГД "Национална полиция" е назначен Калоян Милтенов.

Само до преди 2 месеца той беше началник на СДВР, но сам реши да подаде оставка "по лични причини".

Вътрешният министър Калин Стоянов го определя като "изключителен професионалист и заявява, че е готов да "направи всичко възможно" Милтенов да остане в екипа му.

В ресора му в ГДНП ще са Охранителна и Пътна полиция.

Калоян Милтенов работи в МВР от 1999 г., бил е началник на сектор „Икономическа полиция“ в Първо РУ, началник на сектор в отдел „Противодействие на икономическата престъпност“ – СДВР, заместник-началник, по-късно и началник на Трето РУ в София, началник на Първо РУ в София.

От 2019 г. е назначен за директор на ОДМВР - Ямбол, а година по-късно – за зам.-началник на отдел „Икономическа полиция“ в ГДНП. От юни 2021 г. до юни 2023 г. е директор на СДВР. Награждаван е многократно за професионалната си работа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023