Бившият шеф на СДВР е с нов пост след рокади в МВР и "Автомобилна администрация" Снимка: © Getty Images

Двама висши полицаи са преназначени в нова рокада на върха на ИА "Автомобилна администрация" (към Министерството на транспорта) и ГД "Национална полиция" (към МВР).

Начело на бившата ДАИ е назначен Борислав Муеров, който досега беше зам.-директор на националната полиция. В съобщението на МВР не се уточнява, че той отива на друг ръководен пост, а че е "навършил пределна възраст за пенсиониране" (60 г.).

Муеров работи в системата на МВР от 1991 г., като е минал през 5 и 7 РУ на СДВР, бил е началник на отдел "Охранителна полиция" – СДВР, както и директор ОД МВР Габрово. През май 2021 г. за кратко работи като зам-директор на СДВР, а месец по-късно е преназначен за зам.-директор на ГД "Национална полиция", по времето на Бойко Рашков.

  • Отстранен от поста си е Бойко Рановски, който оглавяваше автомобилната администрация по време на служебния кабинет на Гълъб Донев и в кабинета "Борисов 3".
  • Рановски също идваше от структурите на МВР - той е работил като служител на "Пътна полиция", а до 2018 г. е началник на сектора в ГД "Национална полиция".

Мотиви за отстраняването на Рановски и смяната му с Муеров не се съобщават, но министърът на транспорта Георги Гвоздейков беше назначил пълна проверка на службата след последната тежка катастрофа с камион за скрап на фирмата на Динко Вълев от Ямбол. Оказа се, че камионът е бил с отдавна изтекла валидност на техническия преглед, което доведе и до временно спиране на дейността на превозвача.

На мястото на Борислав Муеров в ГД "Национална полиция" е назначен Калоян Милтенов.

Само до преди 2 месеца той беше началник на СДВР, но сам реши да подаде оставка "по лични причини".

Вътрешният министър Калин Стоянов го определя като "изключителен професионалист и заявява, че е готов да "направи всичко възможно" Милтенов да остане в екипа му.

В ресора му в ГДНП ще са Охранителна и Пътна полиция.

Калоян Милтенов работи в МВР от 1999 г., бил е началник на сектор „Икономическа полиция“ в Първо РУ, началник на сектор в отдел „Противодействие на икономическата престъпност“ – СДВР, заместник-началник, по-късно и началник на Трето РУ в София, началник на Първо РУ в София.

От 2019 г. е назначен за директор на ОДМВР - Ямбол, а година по-късно – за зам.-началник на отдел „Икономическа полиция“ в ГДНП. От юни 2021 г. до юни 2023 г. е директор на СДВР. Награждаван е многократно за професионалната си работа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024