Бившият върховен съдия Белазелков може да стане нов член на Конституционния съд

67-годишният бивш съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков може да стане нов член на Конституционния съд от квотата на Народното събрание.

Новината неофициално бе разпространена от "24 часа", а правният сайт "Лекс" съобщава, че името му се обсъжда сред юридическите среди от няколко дни.

Белазелков вероятно ще бъде номиниран от групата на ПП-ДБ, докато в ГЕРБ все още не са се отказали да предложат Десислава Атанасова за конституционен съдия.

Двете вакантни места в КС трябваше да бъдат попълнени още преди две години, когато изтекоха мандатите на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев.

Кой е Борислав Белазелков?

Завършил право в СУ през 1981 г., той работи първо като съдебен кандидат, съдия-изпълнител и става съдия в Софийския районен съд през 1986. През 1992 г. влиза в административното отделение на Софийския градски съд, а между 1994-1999 г. е в търговското отделение на СГС.

Има дълъг опит в гражданското и гражданско-процесуалното право, бил е и хоноруван преподавател по Гражданспо процесуално право и Гражданско изпълнително производство в СУ "Св. Климент Охридски до 2004. Между 1999 и 2008 г. е бил арбитър към Арбитражния съд на Българската стопанска камара.

Между 1999 и 2021 г. той беше съдия в Гражданското отделение на Върховния касационен съд.

Биографията му е свързана и с участие в изработването на различни закони: Зaĸoн cpeщy изпиpaнeтo нa мpъcни пapи, Зaĸoн зa нoтapиycитe, Зaĸoн зa ocoбeнитe зaлoзи, Зaĸoн зa зaщитa нa пoтpeбитeлитe и зa пpaвилaтa зa тъpгoвия, Зaĸoн зa юpидичecĸитe лицa c нecтoпaнcĸa цeл, Зaĸoн зa eлeĸтpoнния дoĸyмeнт и eлeĸтpoнния пoдпиc, Зaĸoн зa тъpгoвcĸия peгиcтъp, Гpaждaнcĸи пpoцecyaлeн ĸoдeĸc.

Магистратът беше известен и с това, че между 2014 и 2018 г. беше председател на Съюза на съдиите в България. Бил е и негов изпълнителен секретар между 2000 и 2006.

През 2021 г. при пенсионирането му той беше предложен за орден "Стара планина" от Съдийската колегия на ВСС след номинация от тогавашния председател на ВКС Лозан Панов - едно от малкото решения, в които политическото разделение между лобитата в съвета беше преодоляно.

Няма обаче информация Румен Радев да му е връчил държавно отличие.

Позицията в Конституционния съд е един от най-авторитетните и желани постове за юристите, като има и най-дългия мандат в системата на държавното управление - 9 години.

За съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024