Бизнесът е готов да наема хора от въглищните райони още сега, но иска стимули от държавата. Блокадите продължават

Шести ден продължава протестът на енергетици и миньори. Блокадата на възлови пътища остава, докато парламентът не гласува подписаното споразумение с правителството след 7-часови преговори вчера. Депутатите вече го дебатират и се очаква гласуване днес.

Темата за инвестициите във въглищните райони беше повод за среща на премиера Николай Денков с представители на работодателските организации в Министерския съвет .

След разговорите стана ясно, че бизнесът е готов да наема хора от региона на Стара Загора, но иска стимули от държавата, за да започне още сега.

„България има средносрочно и дългосрочно огромен недостиг на човешки ресурси и затова е добре човешките ресурси от тези региони да бъдат интегрирани в съществуващи и в нови предприятия, които ще бъдат изградени. Затова е правилно да се създадат насърчителни мерки за инвеститорите и за предприятията, а не да се плащат пари в торба, за да не се работи“, заяви Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Работодателите не одобряват намеренията за компенсации от 36 работни заплати до 150 000 лв. на служителите в енергоцентралите и въглищните мини, които доброволно напускат бранша.

За продължаващите блокади премиерът Денков изрази надежда, че разумът ще надделее, за да започнат разговорите по същество.

Работодателите не коментираха постигнатото споразумение между правителството, политиците и протестиращите, но упрекнаха кабинета, че води "сепаратистки преговори само с едната страна".

"Основната критика от тяхна страна беше, че комуникацията на правителството по тези теми и потенциалните инвеститори би могла да бъде много по-добра", каза премиерът Денков.

Правителството и работодателите са се съгласили, че е полезно паралелно с бъдещата енергийна стратегия до 2030 г. да се подготви и индустриална стратегия на България, тъй като най-големият потребител на енергия са именно големите индустриални предприятия.

„Прогнозирайки какво ще се случи с енергийните мощности в държавата, трябва да имаме предвид и какво е очакването за развитието на енергоемките индустриални производства“, обясни министър-председателят.

В Народното събрание на извънредно заседание депутатите започнаха обсъждането на проекта на споразумението със седемте точки, договорено вчера на среща с протестиращите миньори. Парламентът трябва да приеме и декларация, с която да задължи правителството да изпълнява споразумението.

Преди заседанието министърът на енергетиката Румен Радев коментира, че решенията са трудни, но изпълними.

"Истината е, че са големи натрупванията в годините и трудни за решаване проблемите във въглищния сектор, но те няма да имат отражение върху сигурността на енергийната система", заяви той.

Едва след гласуването в Народното събрание протестиращите ще решат дали да премахнат барикадите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024