Бизнесът надплаща милиони за по-скъп газ: Наистина ли „Чирен“ е причината? Снимка: © Getty Images

Цената на газа за българската индустрия за април ще бъде чувствително по-висока спрямо европейските котировки, показват прогнозните данни. Това хвърли бизнеса в недоумение и навлече на „Булгаргаз“ гнева му. Според изчисленията на работодателските организации става дума за надплащане с десетки милиони месечно. Ръководството на държавното дружество отговори, че всеки е свободен да избере доставчика си на синьо гориво.

Предложената от обществения доставчик цена на газа за индустрията за месец април е 114,72 лв./MWh или 58,66 EUR/MWh. Бизнесът обаче алармира за дълбоко разминаване с пазарната ситуация, като заяви, че няма обяснение как и откъде се е формирала посочената цена. От Асоциацията на работодателите в България посочват, че към 22 март 2023 г. фючърсните котировки на нидерландския газов хъб TTF за април възлизат на 42,32 EUR/MWh (82,77 лв./MWh).

Прогнозната разлика, която ще надплати българският бизнес за април месец, възлиза на 16,34 EUR/MWh (31,96 лв./MWh) или 38,6%, изчисляват от АОБР. По техни оценки това ще доведе до допълнителен разход за индустрията от около 42 млн. лв. месечно или приблизително 125 млн. лв. за периода февруари – април. Неизгодната позиция, в която бива поставена индустрията и то в момент на подобряващи се пазарни условия в Европа може да окаже негативно влияние върху конкурентоспособността на българската индустрия, а оттам и до допълнително забавяне на икономическия растеж.

Васил Тодоров, главен секретар на Българската търговско-промишлена палата, коментира тази сутрин в ефира на Nova, че от месеци се наблюдава тенденция цената на газа, обявена от доставчик, да е с 30% по-висока от тази, която се търгува на пазара. По думите му трябва да се осъществи външен одит върху ценообразуването, за да се установи откъде идва разликата.

Припомняме, че формулата за определяне на цените на газа в България включва средната стойност на нидерландския газов хъб TTF за предишния месец, стойността на азерския газ, който е обвързан 100% с петролната компонента, и цената на газа от хранилището в „Чирен“. Към това се добавя и премия за „Булгаргаз“, възлизаща на 11.64 лв./MWh.

Наистина ли „Чирен“ е причината?

Сигналите за ценовото разминаване между цените на газа в България и Европа идват на фона на подновената тема за използването на по-скъпото синьо гориво в газохранилището в Чирен. Служебният министър на енергетиката Росен Христов обвързва проблемите в страната с нагнетените количества през лятото и есента на миналата година, когато котировките бяха рекордно високи. И обеща, че държавата ще търси начини за компенсации от европейски фондове.

„Именно „Чирен“ е причината за по-високата цена на природния газ, продаван от „Булгаргаз“ в момента“, коментира Христов пред ББР. По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) обаче резервите в газохранилището не са мръднали през последните седмици и стоят на ниво 77,5% от капацитета на съоръжението.

Обяснението на енергийния министър е, че до края на март „Булгаргаз“ все пак ще използва газ от „Чирен“.

Според Асоциацията на българските работодатели изглежда има и друг проблем с изчисляването на газа за индустрията. В отворено писмо тази седмица от там изтъкнаха, че липсва реална обосновка за размера на премията, начислявана от „Булгаргаз“ ЕАД от почти 12 лв./Мвтч, която според тях допринася за оскъпяването на доставките.

„Ясно личи, че освен, че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки изминал месец“, заявиха от АОБР в отворено писмо, изпратено тази седмица до медиите.

Отговорът на „Булгаргаз“

След като бизнесът постави ребром въпроса за по-високите цени в България, държавното дружество излезе със своя позиция, в която обяснява методиката на формиране и защо изчисленията на АОБР не са напълно акуратни. Ръководството изтъква, че сделките, които сключва, са за равномерна доставка през месеца, докато спотовите котировки „ден напред“ и „в рамките на деня“, които работодателските организации използват за сравнение, се променят всекидневно поради различни причини, в това число метеорологични, внезапни аварии, временен недостиг на конкретни пазари и т.н.

„Булгаргаз“ изчислява, че ако в регулираната цена не се включват количества от по-скъпото гориво, нагнетено в „Чирен“, тя би била с около 15% по-ниска.

Държавният газов доставчик напомни на четирите работодателски организации, че нито бизнесът, нито друг участник на пазара не е задължен да купува газ от него и има свободата да намери алтернативен такъв. А държавното дружество, от своя страна, е готово да прояви гъвкавост, ако някой от клиентите поиска да премине към друг търговец.

„Ползвателите на природен газ в страната могат свободно да избират своя доставчик.“

Що се отнася до извършената през 2023 г. актуализация на премията, целта, посочват от държавното дружество, е „да се покрият разходи на „Булгаргаз“, които са изключени от ценообразуването по регулирана цена от KEBP, съгласно Наредба 2 от 19.03.2013 г. Така определената цена за свободен пазар запазва възвръщаемостта на капитала на дружеството и гарантира прозрачност на цените на либерализирания вътрешен пазар“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023