Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници" Снимка: © Булевард България

Петте национално представителни работодателски организации контраатакуваха министъра на финансите Асен Василев след призива му от пазара да се извадят "некадърни работодатели", които не могат да плащат адекватно на служителите си.

В отворено писмо Асоциацията на Индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът за Стопанска Инициатива отправят вината към „некадърната държава“, като засягат и управлението на предходния редовен кабинет.

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

В четвъртък вицепремиерът Василев участваше в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което е заявил: „От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Коментарите му бяха по повод едоволството на работодателските организации срещу предложеното увеличение на минималната работна заплата от 650 на 710 лв. от 1 април.

Ден по-късно петте работодателски организации отговарят, че „в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика (б.а. – на Василев), най-некадърен работодател е именно държавата!", насочват те атака към управлението, което е начело едва от малко повече от месец.

„На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата, като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват", пишат петте организации. "Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече".

Според тях изпреварващото увеличение на минималната заплата води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на минималната работна заплата и демотивиране на работещите да се квалифицират и да полагат по-производителен труд.

„Тоест, проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда. Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ“, гласи писмото им.

Те обвиняват управляващите в популизъм и се оплакват от високите сметки за ток, бюрокрацията и мерките в подкрепа на бизнеса.

„Некадърният“ български работодател, за разлика от европейските си колеги, е:

- принуден да плаща непосилни сметки за ел.енергия, заради продължаващото вече години „кадърно“ управление на енергийния сектор в България;

- с изключителни усилия намира работници с образование, умения и компетенции на прилично, но недостатъчно високо ниво, заради изключително „ефективното“ управление на образователният сектор с наливане на средства без поставяне на условия за подобряване на качеството на завършващите;

- принуден да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, заради „целенасоченото“ изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати)", гласи писмото на организациите, което до голяма степен всъщност е отправено към предишните управляващи.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024