Снимка: © Булевард България

Петте национално представителни работодателски организации контраатакуваха министъра на финансите Асен Василев след призива му от пазара да се извадят "некадърни работодатели", които не могат да плащат адекватно на служителите си.

В отворено писмо Асоциацията на Индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът за Стопанска Инициатива отправят вината към „некадърната държава“, като засягат и управлението на предходния редовен кабинет.

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

В четвъртък вицепремиерът Василев участваше в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което е заявил: „От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Коментарите му бяха по повод едоволството на работодателските организации срещу предложеното увеличение на минималната работна заплата от 650 на 710 лв. от 1 април.

Ден по-късно петте работодателски организации отговарят, че „в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика (б.а. – на Василев), най-некадърен работодател е именно държавата!", насочват те атака към управлението, което е начело едва от малко повече от месец.

„На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата, като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват", пишат петте организации. "Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече".

Според тях изпреварващото увеличение на минималната заплата води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на минималната работна заплата и демотивиране на работещите да се квалифицират и да полагат по-производителен труд.

„Тоест, проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда. Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ“, гласи писмото им.

Те обвиняват управляващите в популизъм и се оплакват от високите сметки за ток, бюрокрацията и мерките в подкрепа на бизнеса.

„Некадърният“ български работодател, за разлика от европейските си колеги, е:

- принуден да плаща непосилни сметки за ел.енергия, заради продължаващото вече години „кадърно“ управление на енергийния сектор в България;

- с изключителни усилия намира работници с образование, умения и компетенции на прилично, но недостатъчно високо ниво, заради изключително „ефективното“ управление на образователният сектор с наливане на средства без поставяне на условия за подобряване на качеството на завършващите;

- принуден да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, заради „целенасоченото“ изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати)", гласи писмото на организациите, което до голяма степен всъщност е отправено към предишните управляващи.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години