Блинкен отмени планирана визита в Китай заради китайския балон в американско небе Снимка: © Getty Images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отлага пътуването си до Китайската народна република заради случая с китайския балон над Съединените щати, за който има подозрения, че може да е извършвал нерегламентирано събиране на информация. Информацията е на BBC. Блинкен трябваше да е в Китай следващата седмица. Визитата му беше договорена между американския президент Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин през ноември.

Пекин изрази съжаление за навлизането на китайския балон във въздушното пространство на САЩ. Дирижабълът е от Китай, потвърди китайското външно министерство в петък. Това е „цивилен дирижабъл, използван за изследователски цели, предимно за метеорологични цели“. „Китайската страна съжалява за случайното навлизане на дирижабъла във въздушното пространство на САЩ поради форсмажорни обстоятелства“, се казва в изявлението. Балонът се е отклонил от курса си заради силния вятър, е версията на азиатската държава.

Министерството на отбраната на САЩ по-рано изрази подозрение, че това е китайски шпионски балон, чиято цел е да разузнава за бази за ядрени оръжия. Балонът се следи внимателно, казва високопоставен служител на Пентагона. Канада също съобщи, че наблюдава ситуацията във въздуха.

"Сравнително големият" балон навлезе във въздушното пространство на САЩ преди няколко дни и лети на голяма надморска височина над северозападните щати, казва представител на Пентагона.

„Целта на балона очевидно е шпионаж и настоящият му път минава през чувствителни бази“, казва представител на Пентагона. Те включват бази на военновъздушните сили и подземни обекти за ядрени ракети.

Според служителя на Пентагона Китай е бил потърсен за инцидента и на Пекин е била "изяснена сериозността на инцидента" на Пекин.

Китай обяви, че иска да изясни какво стои зад обвиненията. Говорителка на външното министерство в Пекин предупреди, че "шумовете" по въпроса няма да помогнат за разрешаването на въпроса, докато не станат известни фактите.

САЩ забеляза китайски шпионски балон да лети над територията ѝ Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024