Близки на загинали в катастрофи излязоха на пореден протест в София Снимка: © Screenshot/bTV

Протест на близки на загинали в катастрофи с искане за по-строги наказания за виновните се провежда днес в София.

Протестиращите казват, че не става въпрос за нещастни случаи, а за тези, при които шофьори, които сядат зад волана след употреба на алкохол и наркотици, погубват животи. По думите им убийците на техните близки често остават на свобода, а справедливост няма. Родителите на жертвите са убедени, че в много от случаите по-леките наказания за престъпленията, извършени на пътя, са резултат от корупция. Те настояват за навременни експертизи, замяна на термина „убийство по непредпазливост с „пътно убийство“, ефективни присъди за виновниците и автоматично отнемане на свидетелствата за управление на водачите, които са отнели живот на пътя.

Хората се събраха пред Народното събрание, въпреки че парламентът е в лятна ваканция, която ще прекъсне в понеделник заради закона срещу домашното насилие и промени в Наказателния кодекс (НК) за завишаване на наказанията за този тип престъпления. По-късно шествието на близките на загинали на пътя се насочи към Орлов мост, за да блокира движението на възловото кръстовище. В крайна сметка участниците в акцията се отказаха от тази идея, за да покажат как "обществото оставя убийците на пътя да шофират без ограничения или наказания".

Участниците в демонстрацията в неделя смятат, че приетите неотдавна промени в Наказателния кодекс не са достатъчни. Към момента се криминализира само вторият отказ от тест за алкохол и наркотици, а трябва да се наказва още първият, казват протестиращите.

"Първо, експертизите да бъдат в ясен, точен и конкретен срок. Недопустимо е тройна експертиза да бъде чакана в рамките на четири години. Второто искане, това е терминът "убийство по непредпазливост" да бъде променен с "пътно убийство". Трето, което искаме, това е при причинена смърт при ПТП да няма условни присъди, а да има затвор, и четвърто и не на последно място: при причинена смърт веднага, на лицето, което е причинило смъртта, да му бъде отнета шофьорската книжка", каза пред БНР Таня Мегданова, майка на загинал младеж от Гоце Делчев.

Към протеста се присъединиха и участниците от демонстрациите на столичния булевард "Сливница", където младите Ани и Явор бяха пометени от лека кола преди няколко месеца. Младата двойка беше убита на пешеходна пътека през май от 18-годишен шофьор с 3 месеца стаж зад волана, който е карал с превишена скорост - двойно над позволената в града.

Третата спирка на шествието е Съдебната палата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024