Близо 25 млн. души могат да останат безработни заради настоящата криза Снимка: © Getty Images

Икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19, може да увеличи безработицата по света до такава степен, че почти 25 милиона души да останат без работа. Това изчисли Международната организация на труда в новия си доклад за последствията от коронавируса, публикуван на 18 март.

Организацията представлява специализирана агенция към ООН със седалище в Женева. От МОТ твърдят, че ако станем свидетели на координирани политики между държавите в глобален мащаб, тогава въздействието върху беработицата може да бъде „значително по-малко“. Международната организация на труда дава като доказателство световната финансова криза от 2008-2009 г.

Различните сценарии

Организацията очертава няколко различни сценария за въздействието на COVID-19 върху растежа на световния брутен вътрешен продукт. Най-благополучният включва 5,3 милиона безработни, а най-тежкият – 24,7 милиона души без работа. Световната финансова криза отпреди десетилетие е довела до 22 милиона безработни, припомня МОТ в доклада си.

Непълната заетост се очаква да бъде широкообхватна тенденция, тъй като икономическите последици от пандемията ще доведат до намалени работни часове, както и по-ниски заплати. Частната практика в развиващите се страни, която по принцип омекотява въздействието на промените в работния сектор, този път няма да има такава функция, съобщава Международната организация на труда. Причината за това са ограниченията за движението на хора и стоки, наложени от много държави.

По-ниското ниво на трудова заетост означава по-големи загуби за работниците. Проучването на МОТ дава приблизителна оценка на тези загуби – между 860 милиона и 3,4 трилиона щатски долара до края на 2020 г.

Всичко това ще доведе до по-ниска консумация на стоки и по-малко възползване от различни услуги, което, от своя страна, ще повлияе на перспективите за бизнеса и икономиката.

От Международната организация на труда изчисляват, че предполагаемият „срив“ на икономиката „ще опустоши работниците, които се намират в близост до линията на бедността или под нея“. Работещите по света, които няма да успяват да се издържат със заплатите си, ще нараснат с още между 8,8 и 35 милиона. Първоначалната оценка за 2020 г. беше 14 милиона души.

Предложените мерки

В доклада специализираната агенция към ООН прави предварителна оценка на въздействията на COVID-19. Призовава за „спешни, широкообхватни и координирани мерки към три основни проблема: предпазването на работниците на техните работни места, стимулирането на икономиката и пазара на труда, подкрепа към работодателите относно приходите на работниците“.

Тези мерки включват разширяването на социална закрила, запазване на трудовата заетост, финансови и данъчни облекчения, включително за малките и средните предприятия. Докладът предлага мерки относно фискалната и паричната политика на държавите, както и заеми и финансова подкрепа за специфични сектори на икономиката.

Координирани политики в отговор на кризата

„Това вече не е само световна здравна криза, а също така криза на пазара на труда и икономическа криза, която има огромно въздействие върху хората“, съобщи генералният директор на МОТ Гай Райдър.

„През 2008 г. светът се обедини, за да се справи с последствията от глобалната финансова криза и най-лошият сценарий беше предотвратен. Сега се нуждаем от този тип лидерство и решителност“, каза той.

В доклада си Международната организация на труда предупреждава, че различните групи работници ще бъдат афектирани непропорционално, което може да повиши още повече неравенството на пазара. Най-засегнати ще бъдат хората с ниски доходи, особено най-младите и най-възрастните, както и мигрантите. Последните са уязвими заради липсата на социална закрила и ограничени права.

Освен това МОТ съобщава, че съществува тенденция жените да запълват повечето нископлатени работни места и най-афектираните от пандемията сектори.

„Във времена на криза като настоящата ние имаме два основни способа, които могат да ни помогнат да намалим щетите и да възвърнем доверието на обществото“, каза Гай Райдър. „Първо – социален диалог, ангажиране с работниците и техните представители. Това е от съществено значение за изграждането на обществено доверие и подкрепа към мерките, от които се нуждаем, за да преодолеем тази криза".

"И второ – международните трудови стандарти осигуряват доказано сигурна основа за политически отговор, насочен към възстановяването на пазара на труда. Всичко трябва да се прави с цел да се намалят щетите за хората в тези тежки времена“, направи заключение генералният директор на Международната организация на труда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024