Снимка: © Getty Images

Икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19, може да увеличи безработицата по света до такава степен, че почти 25 милиона души да останат без работа. Това изчисли Международната организация на труда в новия си доклад за последствията от коронавируса, публикуван на 18 март.

Организацията представлява специализирана агенция към ООН със седалище в Женева. От МОТ твърдят, че ако станем свидетели на координирани политики между държавите в глобален мащаб, тогава въздействието върху беработицата може да бъде „значително по-малко“. Международната организация на труда дава като доказателство световната финансова криза от 2008-2009 г.

Различните сценарии

Организацията очертава няколко различни сценария за въздействието на COVID-19 върху растежа на световния брутен вътрешен продукт. Най-благополучният включва 5,3 милиона безработни, а най-тежкият – 24,7 милиона души без работа. Световната финансова криза отпреди десетилетие е довела до 22 милиона безработни, припомня МОТ в доклада си.

Непълната заетост се очаква да бъде широкообхватна тенденция, тъй като икономическите последици от пандемията ще доведат до намалени работни часове, както и по-ниски заплати. Частната практика в развиващите се страни, която по принцип омекотява въздействието на промените в работния сектор, този път няма да има такава функция, съобщава Международната организация на труда. Причината за това са ограниченията за движението на хора и стоки, наложени от много държави.

По-ниското ниво на трудова заетост означава по-големи загуби за работниците. Проучването на МОТ дава приблизителна оценка на тези загуби – между 860 милиона и 3,4 трилиона щатски долара до края на 2020 г.

Всичко това ще доведе до по-ниска консумация на стоки и по-малко възползване от различни услуги, което, от своя страна, ще повлияе на перспективите за бизнеса и икономиката.

От Международната организация на труда изчисляват, че предполагаемият „срив“ на икономиката „ще опустоши работниците, които се намират в близост до линията на бедността или под нея“. Работещите по света, които няма да успяват да се издържат със заплатите си, ще нараснат с още между 8,8 и 35 милиона. Първоначалната оценка за 2020 г. беше 14 милиона души.

Предложените мерки

В доклада специализираната агенция към ООН прави предварителна оценка на въздействията на COVID-19. Призовава за „спешни, широкообхватни и координирани мерки към три основни проблема: предпазването на работниците на техните работни места, стимулирането на икономиката и пазара на труда, подкрепа към работодателите относно приходите на работниците“.

Тези мерки включват разширяването на социална закрила, запазване на трудовата заетост, финансови и данъчни облекчения, включително за малките и средните предприятия. Докладът предлага мерки относно фискалната и паричната политика на държавите, както и заеми и финансова подкрепа за специфични сектори на икономиката.

Координирани политики в отговор на кризата

„Това вече не е само световна здравна криза, а също така криза на пазара на труда и икономическа криза, която има огромно въздействие върху хората“, съобщи генералният директор на МОТ Гай Райдър.

„През 2008 г. светът се обедини, за да се справи с последствията от глобалната финансова криза и най-лошият сценарий беше предотвратен. Сега се нуждаем от този тип лидерство и решителност“, каза той.

В доклада си Международната организация на труда предупреждава, че различните групи работници ще бъдат афектирани непропорционално, което може да повиши още повече неравенството на пазара. Най-засегнати ще бъдат хората с ниски доходи, особено най-младите и най-възрастните, както и мигрантите. Последните са уязвими заради липсата на социална закрила и ограничени права. 

Освен това МОТ съобщава, че съществува тенденция жените да запълват повечето нископлатени работни места и най-афектираните от пандемията сектори.

„Във времена на криза като настоящата ние имаме два основни способа, които могат да ни помогнат да намалим щетите и да възвърнем доверието на обществото“, каза Гай Райдър. „Първо – социален диалог, ангажиране с работниците и техните представители. Това е от съществено значение за изграждането на обществено доверие и подкрепа към мерките, от които се нуждаем, за да преодолеем тази криза".

"И второ – международните трудови стандарти осигуряват доказано сигурна основа за политически отговор, насочен към възстановяването на пазара на труда. Всичко трябва да се прави с цел да се намалят щетите за хората в тези тежки времена“, направи заключение генералният директор на Международната организация на труда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа