Снимка: © Getty Images

Икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19, може да увеличи безработицата по света до такава степен, че почти 25 милиона души да останат без работа. Това изчисли Международната организация на труда в новия си доклад за последствията от коронавируса, публикуван на 18 март.

Организацията представлява специализирана агенция към ООН със седалище в Женева. От МОТ твърдят, че ако станем свидетели на координирани политики между държавите в глобален мащаб, тогава въздействието върху беработицата може да бъде „значително по-малко“. Международната организация на труда дава като доказателство световната финансова криза от 2008-2009 г.

Различните сценарии

Организацията очертава няколко различни сценария за въздействието на COVID-19 върху растежа на световния брутен вътрешен продукт. Най-благополучният включва 5,3 милиона безработни, а най-тежкият – 24,7 милиона души без работа. Световната финансова криза отпреди десетилетие е довела до 22 милиона безработни, припомня МОТ в доклада си.

Непълната заетост се очаква да бъде широкообхватна тенденция, тъй като икономическите последици от пандемията ще доведат до намалени работни часове, както и по-ниски заплати. Частната практика в развиващите се страни, която по принцип омекотява въздействието на промените в работния сектор, този път няма да има такава функция, съобщава Международната организация на труда. Причината за това са ограниченията за движението на хора и стоки, наложени от много държави.

По-ниското ниво на трудова заетост означава по-големи загуби за работниците. Проучването на МОТ дава приблизителна оценка на тези загуби – между 860 милиона и 3,4 трилиона щатски долара до края на 2020 г.

Всичко това ще доведе до по-ниска консумация на стоки и по-малко възползване от различни услуги, което, от своя страна, ще повлияе на перспективите за бизнеса и икономиката.

От Международната организация на труда изчисляват, че предполагаемият „срив“ на икономиката „ще опустоши работниците, които се намират в близост до линията на бедността или под нея“. Работещите по света, които няма да успяват да се издържат със заплатите си, ще нараснат с още между 8,8 и 35 милиона. Първоначалната оценка за 2020 г. беше 14 милиона души.

Предложените мерки

В доклада специализираната агенция към ООН прави предварителна оценка на въздействията на COVID-19. Призовава за „спешни, широкообхватни и координирани мерки към три основни проблема: предпазването на работниците на техните работни места, стимулирането на икономиката и пазара на труда, подкрепа към работодателите относно приходите на работниците“.

Тези мерки включват разширяването на социална закрила, запазване на трудовата заетост, финансови и данъчни облекчения, включително за малките и средните предприятия. Докладът предлага мерки относно фискалната и паричната политика на държавите, както и заеми и финансова подкрепа за специфични сектори на икономиката.

Координирани политики в отговор на кризата

„Това вече не е само световна здравна криза, а също така криза на пазара на труда и икономическа криза, която има огромно въздействие върху хората“, съобщи генералният директор на МОТ Гай Райдър.

„През 2008 г. светът се обедини, за да се справи с последствията от глобалната финансова криза и най-лошият сценарий беше предотвратен. Сега се нуждаем от този тип лидерство и решителност“, каза той.

В доклада си Международната организация на труда предупреждава, че различните групи работници ще бъдат афектирани непропорционално, което може да повиши още повече неравенството на пазара. Най-засегнати ще бъдат хората с ниски доходи, особено най-младите и най-възрастните, както и мигрантите. Последните са уязвими заради липсата на социална закрила и ограничени права.

Освен това МОТ съобщава, че съществува тенденция жените да запълват повечето нископлатени работни места и най-афектираните от пандемията сектори.

„Във времена на криза като настоящата ние имаме два основни способа, които могат да ни помогнат да намалим щетите и да възвърнем доверието на обществото“, каза Гай Райдър. „Първо – социален диалог, ангажиране с работниците и техните представители. Това е от съществено значение за изграждането на обществено доверие и подкрепа към мерките, от които се нуждаем, за да преодолеем тази криза".

"И второ – международните трудови стандарти осигуряват доказано сигурна основа за политически отговор, насочен към възстановяването на пазара на труда. Всичко трябва да се прави с цел да се намалят щетите за хората в тези тежки времена“, направи заключение генералният директор на Международната организация на труда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин