Филмът "Blonde", разказващ за живота на Мерлин Монро, се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата. Биографичната драма с възрастово ограничение обаче предизвика смесени реакции и накара много зрителите да се възмутят.

Режисьор на лентата е Андрю Доминик, а в ролята на знаменитата Монро влиза актрисата от последния "Бонд" Ана де Армас. Премиерата на филма, която се състоя по време на кинофестивала във Венеция през септември, беше удостоена с 14-минутни овации. След пускането му в Netflix обаче някои критици и зрители не останаха толкова очаровани, наричайки лентата "сексистка", "жестока" и "един от най-отвратителните филми", правени някога.

"Като се имат предвид всички унижения и ужаси, които Мерилин Монро е преживяла през 36-те си години, облекчение е, че не ѝ се е наложило да изтърпи вулгарностите на "Blonde", последното некрофилско забавление, което я експлоатира", пише филмовият критик на "Ню Йорк Таймс" Манохла Даргис в рецензията си за филма.

Историята в "Blonde" е създадена по романа на Джойс Карол Оутс, който описва живота на Мерилин Монро през размитите граници на публичния ѝ образ и личния ѝ свят. Книгата е художествена, а не стриктно документална литература и печели награда "Пулицър" през 2001 г.

"Blonde": Ана де Армас е неузнаваема в ролята на Мерилин Монро

Мерилин Монро умира едва на 36 години след свръхдоза от сънотворни хапчета, а около смъртта ѝ все още витаят всевъзможни конспиративни теории. Животът ѝ преминава в отдаденост на киното и постоянен стремеж да докаже таланта, който крие в себе си.

Докато целият свят се възхищава на чара и сексапила ѝ, личният ѝ живот е помрачен от травмите на тежкото ѝ детство, проблематични връзки, приключили с три развода и два неуспешни опита да роди дете наред с други борби като зависимостта ѝ към алкохола и наркотиците.

Историята във филма за Мерлин Монро "Blonde" е създадена по романа на Джойс Карол Оутс, който описва живота на Мерилин Монро през размитите граници на публичния ѝ образ и личния ѝ свят.

Филмът свободно пресъздава многото трагедии в живота и кариерата на Монро - от майка ѝ, която я насилва, до различни сексуални посегателства, които актрисата е трябвало да изтърпи в Холивуд. Въпреки че изпълнението на Ана де Армас получи всеобщо одобрение, самият филм предизвика възмущения заради непрекъснатия тормоз и експлоатация на Монро.

Реакциите на почитателите на холивудската актриса също бяха остри и осъждащи.

"Blonde трябва да е един от най-неуважителните, отвратителни, измислени биографични филми, които някога съм виждал. Мерилин не беше слаба, тя отстояваше гражданските права, правата на жените за равно заплащане, никога не е искала да бъде третирана като шега или сексуален обект, а филмът направи всичко изброено", пише неин почитател, който смята, че филмът опозорява наследството ѝ.

И въпреки критиките, "Blonde" не може да се определи като провал. Бързо след излизането си филмът се превърна във филм №1 в стрийминг платформата и много от зрителите споделят мнението си за него в социалните мрежи.

Шумът около филма е и заради сексуалното съдържание в него. Това е първият филм на Netflix, категоризиран само за възрастни. Преди няколко месеца той получи рейтинг NC-17 в САЩ поради графичното изобразяване на сексуално насилие.

Новите филми, които идват с Фестивала във Венеция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024