Българският лекарски съюз изрази "недоумение" от включването на представител на "Възраждане" в работна група към правителството по обсъждането на нови мерки за овладяване на Covid-19. 

Без да назовават поименно Атанас Мангъров - от БЛС протестират срещу това, че "давайки се гласност на определени личности, чиито тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения". 

От организацията посочват, че "науката и фактите бяха оставени на заден план" по време на изминалата седмица, която премина под знака на опита за щурм на Народното събрание от активисти на "Възраждане".

Напрежението доведе до решение на премиера Кирил Петков да създаде поредната работна група, в която получи място Атанас Мангъров - отявлен противник на всички противоепидемични мерки и на ваксините за Covid-19. В групата е включен и статистикът Деян Николов от "Възраждане".

Петков не приема основните искания на партията за отмяна на Covid-сертификатите и за спиране на тестването на децата като условие за присъствено обучение.  

От БЛС съобщават, че "над 75% от лекарите" са вече ваксинирани, а заедно с преболедувалите си колеги има "около 90 на сто" медици с имунитет.

"Зеленият сертификат не трябва да бъде отменян, особено по време на разгара на петата вълна. Нещо повече - у нас той беше въведен със закъснение. Не на последно място: БЛС заявява своята готовност да излъчи свои представители, притежаващи нужната експертиза и познания, в работната група, която ще бъде сформирана от министър-председателя Кирил Петков за обсъждането на мерките в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19", се казва в позицията им. 

Това не е първата декларация на БЛС срещу Атанас Мангъров - през декември 2021 г. организацията започна разследване срещу него заради разпространение на неверни твърдения за Covid-19

Година по-рано те обявиха за "обидно, демотивиращо и лишено от лекарска етика" поведението му в медиите. 

Още по времето на правителството на ГЕРБ обаче той беше повишен до началник на Covid-отделението на Инфекциозна болница, беше включен в "медицински съвет" към стария Национален оперативен щаб и беше канен на лични срещи в кабинета на Бойко Борисов, докато публично оспорваше всяко решение на здравните власти за пандемията. 

През пролетта на 2021 г. Мангъров се кандидатира за депутат от АБВ, а в края на годината се включи в предизборната кампания на "Възраждане". Той беше сред ораторите на протеста на 12 януари, при който беше направен опит за пробив на полицейския кордон при Народното събрание. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път България отчита над 12 хиляди нови случая на Covid за ден

Делът на положителните проби се увеличава, но не се наблюдава ръст на хоспитализираните

Асен Василев е с Covid-19

Финансовият министър ще изпълнява задълженията си дистанционно

И "Billions" се подигра с Peloton след "Сексът и градът": "Няма да си отида като Тузаря"

Втори сериал показа герой със сърдечен удар след тренировка на колелото на Peloton

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната