БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

Българският лекарски съюз изрази "недоумение" от включването на представител на "Възраждане" в работна група към правителството по обсъждането на нови мерки за овладяване на Covid-19.

Без да назовават поименно Атанас Мангъров - от БЛС протестират срещу това, че "давайки се гласност на определени личности, чиито тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения".

От организацията посочват, че "науката и фактите бяха оставени на заден план" по време на изминалата седмица, която премина под знака на опита за щурм на Народното събрание от активисти на "Възраждане".

Напрежението доведе до решение на премиера Кирил Петков да създаде поредната работна група, в която получи място Атанас Мангъров - отявлен противник на всички противоепидемични мерки и на ваксините за Covid-19. В групата е включен и статистикът Деян Николов от "Възраждане".

Петков не приема основните искания на партията за отмяна на Covid-сертификатите и за спиране на тестването на децата като условие за присъствено обучение.

От БЛС съобщават, че "над 75% от лекарите" са вече ваксинирани, а заедно с преболедувалите си колеги има "около 90 на сто" медици с имунитет.

"Зеленият сертификат не трябва да бъде отменян, особено по време на разгара на петата вълна. Нещо повече - у нас той беше въведен със закъснение. Не на последно място: БЛС заявява своята готовност да излъчи свои представители, притежаващи нужната експертиза и познания, в работната група, която ще бъде сформирана от министър-председателя Кирил Петков за обсъждането на мерките в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19", се казва в позицията им.

Това не е първата декларация на БЛС срещу Атанас Мангъров - през декември 2021 г. организацията започна разследване срещу него заради разпространение на неверни твърдения за Covid-19.

Година по-рано те обявиха за "обидно, демотивиращо и лишено от лекарска етика" поведението му в медиите.

Още по времето на правителството на ГЕРБ обаче той беше повишен до началник на Covid-отделението на Инфекциозна болница, беше включен в "медицински съвет" към стария Национален оперативен щаб и беше канен на лични срещи в кабинета на Бойко Борисов, докато публично оспорваше всяко решение на здравните власти за пандемията.

През пролетта на 2021 г. Мангъров се кандидатира за депутат от АБВ, а в края на годината се включи в предизборната кампания на "Възраждане". Той беше сред ораторите на протеста на 12 януари, при който беше направен опит за пробив на полицейския кордон при Народното събрание.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024