БНБ отрече да е казвала, че няма да сме готови за еврозоната през 2024 Снимка: © Getty Images

Българската народна банка отрече да е изготвяла доклад, в който се твърди, че страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 г.

Това става ясно от позиция на Централната банка, изпратена след запитване на БНР за автентичността и характера на текстовете, цитирани през седмицата от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

В отговора си до БНР от Централната банка потвърждават фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото именно с целева дата 1 януари 2024 година.

"Българската народна банка не е изготвяла Анализ за ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет и да бъде официално входиран в Народното събрание", пише в официалния отговор.

"Още на първата страница на въпросния документ е изписано, че това е "работен вариант към 25.10.2022 г." и е разработен от експертна група, без да е одобряван от ръководството на Централната банка", пише още в позицията на БНБ.

"Обсъжданите текстове - предоставени с цел прозрачност и избягване на спекулации по темата - са работни версии, изготвени от експерти на БНБ като част от дейността на работна група "Макроикономически анализи и публични финанси" към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. БНБ е фокусирана върху изпълнението на задачите, свързани с мандата на централната банка и решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 г. за ускоряване на процеса на подготовка за въвеждане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 г.", допълват от централната банка.

На 2 ноември Костадинов и депутатът от БСП и бивш вицепремиер и икономически министър в правителството на Жан Виденов Румен Гечев казаха пред журналисти в парламента, че разполагат с документ, изпратен от БНБ.

"БНБ ни изпраща някакъв пасквил, който не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма подпис, няма печати, не е ясно кои са тези експерти и не се дава отговор на въпросите, които поставихме на изслушването на управителя на БНБ", каза Гечев.

По думите му в доклада съществуват противоречия за готовността на България да влезе в еврозоната през 2024 г.

Костадинов каза, че според него от текста може да се направи изводът, че страната ни не е готова за присъединяване през 2024 г.

Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев подчерта ползите за страната ни от присъединяването към еврозоната и предупреди, че ако не успеем да влезем в сроковете сега, следващата ни възможност ще бъде едва след 10 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024