Скандалите около Българската банка за развитие навлязоха в нова фаза, който най-после накара БНБ да се намеси с целева надзорна проверка.

Във вторник служебният министър на икономиката Кирил Петков обвини Управителния съвет на банката в нарушение на закона заради отказ да предостави данни за кредитните досиета на Одитния комитет, който беше назначен преди дни.

"Обяснението им е "Информацията за кредитните досиета e готова, но няма да ви я дадем". Това е нарушение на закона за независимия одит и тази сутрин ще сезирам БНБ, която е била абсолютно коректна до този момент. Надявам се в максимално бърз срок одитният комитет да има достъп за информацията за кредитните досиета", каза Петков на пресконференция във вторник.

Малко след брифинга - ББР публикува собствено съобщение, в което се казва, че УС е "предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет".

Пълният достъп до кредитните експозиции на банковата група обаче е забавен заради изпратено запитване от управителния съвет до Комисията по публичен надзор на регистрираните одитори и до БНБ за "правата на достъп на Одитния комитет" във връзка с евентуалното разкриване на банкова и търговска тайна, свързана с клиентите на ББР.

"БНБ няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките. Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в досегашната надзорна практика на БНБ. По тази причина на 2 юни 2021 г. БНБ започва целева надзорна проверка в ББР", се казва в съобщение на Централната банка пред БНТ.

Управителите на Банката за развитие са Живко Тодоров, Николай Димитров и Панайот Филипов.

Кирил Петков посочи, че дори като принципал на банката не може да задължи УС да направи нищо, затова разчита на Българската народна банка да "влезе в правомощията си" и да изиска изпълнение на закона.

Целта на изисканите данни е одитният комитет да може да предостави на Министерството на икономиката обобщени данни за работата на ББР, без да нарушава банковата тайна.

"Това е инструментът една банка да бъде контролирана и някой да следи дейността на управителите", каза Кирил Петков. "По никакъв начин това не е атака или съмнение за ликвидността. Искаме да разберем дали тези кредити се използват целево и какви са условията им".

Той си обясни поведението на УС с опит за нарочно забавяне на публичния достъп до информация за дейността на ББР, докато изтече мандатът на служебното правителство.

"Въпросът е не само, че се нарушава законът. Ние нямаме време да си играем на "Показал - не показал". Има нов одитен комитет, той е поискал данните, това трябва да се случи. Тази банка може да бъде страхотен инструмент за малките и средни предприятия. Нашата цел беше да вкараме целия ресурс в помощ на тези предприятия за възстановяване на икономиката", каза Петков.

Новият устав, който въведе лимит за размера на кредитите до 5 млн.лв., също е в зависимост от решенията на УС.

Директорите трябва да го представят в БНБ, а оттам централната банка има срок от 10 дни, за да го оцени. Няма обаче запис в закона, който да уточнява в какъв срок УС на ББР трябва да представи новия устав за оценка в БНБ.

"Дори и ден забавяне е излишно. Те (членовете на УС) не са хората, които трябва да оценяват устава. Той трябва да е предложен от принципала, тяхната роля е да го представят в БНБ. Ако имаме и там забава, това за мен ще е огромен проблем", каза служебният министър.

В същия ден УС на ББР публикува второ съобщение по повод новия устав на банката, в което се казва следното:

"С цел прозрачност и до приемане и вписване по надлежния ред на проекта за промени в Устава на банката, предложен от министъра на икономиката, ББР ще спазва изискванията, предложени в новия документ, като кредитирането ще се ограничи до експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чийто размер не надхвърля сумата от 5 000 000 лева. Това ограничение няма да се прилага за кредитни институции".

В съобщението се посочва, че уведомлението за приетите промени в устава от едноличния собственик (министъра на икономиката) е получено на 31 май.

Не става ясно обаче дали Управителният съвет вече е предал проектоустава за одобрение в БНБ, така че той да може да влезе в сила официално.


"Техномаркет" и "Транспект" с преференциални лихви от ББР

Кредитополучателят от ББР "Транспект" атакува остро Кирил Петков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков