Снимка: © ББР

„Техномаркет“ е получила кредит от Българската банка за развитие с 2% лихва, за да покрие отпуснат заем от друга търговска банка, който бил с лихва 7,5 на сто. Друг от големите кредитополучатели – „Траспект“, също е взел заем с преференциална лихва от ББР – 4%, за да обслужи вече изтеглен кредит от банка с лихва 9 на сто.

Тези данни от Търговския регистър съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков в интервю за БНР. Той обяви, че решението за стойността на лихвите е направено от Управителния съвет на ББР.

Според данните на министерството на икономиката - "Техномаркет" и "Транспект" са в топ 8 на големите кредитополучатели на ББР. Първата фирма е получила над 115 млн. лв. заем, а втората - повече от 60 милиона лева.

8-те най-големи кредитополучатели от ББР: Фирми, свързани с Гайтански, Домусчиеви и Георги Самуилов

"Техномаркет" е била собственост на "Булгартабак" - компания, в която миноритарен дял акции има Делян Пеевски. "Транспект" е фирма, създадена да изкупи автобусния превозвач "Юнион Ивкони" и част от "Етап адрес", по информация на „Капитал“. Реално тя е контролирана от Рамадан Алтай и свързана с ДПС. 

По-рано днес същата информация изнесе и номинираният за член на Надзорния съвет на банката Валентин Михов, който трябва да бъде одобрен от БНБ след предложението на икономическия министър. Финансистът, който е член на одитния съвет към банката, не разкри кои са двете фирми.

„Банката за развитие трябва да работи в интерес на хората, на малките и средните предприятия в България. Това, което вече всъщност знае целият български народ, е , че тя се фокусира върху 20 компании и дава кредити на тях. Не може да оставим наглите да управляват“, добави номинираният за нов член на Надзорния съвет на ББР.

Кирил Петков извършва проверка защо са били отпуснати близо 950 млн. лв. кредити на 8 големи компании, свързани с хора като Делян Пеевски, Румен Гайтански, Георги Самуилов и братя Домусчиеви. Той покани техни представители на среща в министерството, но всички отказаха да се явят. Шест от тях изпратиха писма на министъра и заявиха, че обслужват редовно своите кредити, които са на стойност минимум 60 млн. лв. на компания.

Кредитополучателят от ББР "Транспект" атакува остро Кирил Петков

Отделно Петков нареди Митко Симеонов и Велина Бурска от Надзорния съвет да бъдат сменени заради отказ на поканата му да се явят на изслушване. На тяхно място предложи финансиста Михов и Васил Щонов.

Според Петков – надзорниците са нарушили правомощията си с решението кредитите да бъдат отпуснати, но виновни са още от Управителния съвет и от държавата – не само в лицето на министъра на икономиката. „Когато говорим за милиард, отпуснат за последните 4 г. и половина, министър-председателят и Министерски съвет също са отговорни. Надзорът е направил несвойствената дейност, но държавата по никакъв начин не ги е спряла“, каза икономическият министър.

Той добави, че постоянно среща пречки в процеса за смяна на Надзорния съвет. След отстраняването на Симеонов и Бурска, в него остана само председателят Стамен Янев, който е на тази длъжност от август миналата година. За да се смени надзорът, още съществуващият трябва да направи комитет по подбор, който да предложи нов надзор. Той трябва да се предложи на БНБ и да се изчака одобрение. Бурска и Симеонов не са искали да се „самоуволнят“, каза Петков, но Стамен Янев е направил предложение за нов надзор към БНБ.

Друга пречка обаче е, че за да може БНБ да оцени тези хора, Управителният съвет на ББР трябва да плати 5000 лева. Според министъра – в петък съветът не е одобрил плащането, а му е задал въпроси защо трябва да го стори и как ще бъдат похарчени парите. „Имаха съмнения за нецелесъобразно харчене. За единия милиард няма проблем, но сега 5000 лева са проблем“, каза Петков.

Той увери, че ще отговори на въпросите на УС и се надява до 60 дни надзорът да се смени официално, както и да се сложи лимит за отпускане на кредити – максимум 5 милиона лева. 

„Хората в новия НС са професионалисти, надявам се той да действа целесъобразно. Банката като ликвидност е стабилна, БНБ действат в рамките на закона“, добави Петков.

Следващите места, които ще опита да „осветли“ в рамките на 45 дни, са ДКК – Държавната консолидационна компания, и Българската агенция за експортно застраховане – БАЕЗ. „Там ще разгледаме монтажи, големия държавен корпус, който се строи, ще видим дали БАЕЗ са застраховали кредити и кои точно“, обяви министърът на икономиката.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие