Министърът на икономиката Кирил Петков е взел решение да уволни двама от тримата членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, защото „ако се даде още един кредит за 100 млн. в близките седмици, няма да имаме достатъчно средства“.

След като в четвъртък той нареди Митко Симеонов и Велина Бурска да бъдат сменени заради отказ на поканата му да се явят на изслушване, той заяви в интервю за Нова ТВ, че най-вероятната причина е опитът им да „скрият нещо“.

„Искам да осветлим тъмните места, да върнем държавността. Поканих ги публично да бъдат заснети, имаха право на цялото време, можеха да се защитят. Тях ги беше страх да бъдат пред камерите. Ако няма човек какво да крие, защо не говори? Казах им – няма натиск, но аз, ако съм на ваше място, ще дойда. Ако човек го е страх от общественото мнение, според мен има какво да крие“, каза Петков.

Митко Симеонов и Велина Бурска обясниха по-рано пред Нова ТВ, че вчера не са се явили на срещата с министъра, защото не искали да бъдат записвани и снимани.

"Процедурата работи много странно. Преди някой да бъде сменен за нов Надзорен съвет, трябва сегашният да предложи нови кандидати към БНБ. Това е странно, но е факт - за да се самоуволниш, едва ли не трябва първо да одобриш потенциални нови кандидати. Тоест, без сегашния надзор е трудно да се подадат нови кандидати за одобрение в БНБ”, обясни той.

Вчера БНБ обяви, че Петков е изпратил писмо с искане за предварително одобрение на нови членове на УС и НС на Банката за развитие още на 11 май, ден преди указът на президента за назначаването на служебния кабинет да влезе в сила. На 21 май писмото с предложенията е било оттеглено, а "към момента в БНБ няма подадено ново искане за одобрение за членове на двете управителни нива в ББР“.

Министърът се защити с думите, че БНБ трябва да одобри предложените УС и НС, така че Българската народна банка има последната дума. „Не исках да губя нито един ден, затова подадох документа към БНБ още тогава. Питах ги може ли тези хора потенциално да участват в бъдещ Надзор“, обясни Петков.

Вчера той обяви, че ще замени Симеонов и Бурска с Васил Щонов (бивш служебен министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Близнашки") и Валентин Михов (работил в банковия сектор на България, Германия, Русия и Украйна, завършил в INSEAD).

Той попита защо след като през април миналата година Стоян Мавродиев беше освободен като директор на ББР след скандал, не е бил сменен и Надзорният съвет, който е бил „пазител на публичния интерес“.

„Другият голям въпрос е най-добрият опит ли е и двамата членове на НС да са от Агенцията за приватизация? Нямаме ли хора от големите банки, хора с банков опит? Двамата нови, които съм предложил, са в банковия сектор от години“, заяви Кирил Петков.

Той опроверга думите на Йордан Цонев от ДПС, че Делян Пеевски не е взимал кредити от ББР, като поясни, че един от големите кредитополучатели е „Булгартабак“, чийто миноритарен собственик е бил Пеевски. Освен това „Булгартабак“ е притежавала „Техномаркет“, който също е в списъка на фирмите с големи заеми - над 60 млн. лв.

8-те големи кредитополучатели от ББР отказаха среща с Кирил Петков

„ББР, от това, което сме видели, има голяма ликвидност, международните проверки го показват. Въпросът е къде са отишли нашите пари“, каза Петков.

„Моята идея днес е да поговоря с тези фирми, да видя дали с тези средства, сме подпомогнали нови работни места, увеличили ли сме конкурентоспособността. Аз нямам намерение за атака към тези фирми. Много бих се радвал да кажат – да, получихме кредитите, но увеличихме работните места, увеличихме износа. Това ако го чуя, ще кажа: „Окей, били са големи компании, не в рамките на закона, но поне има плюсове“. Ще ги питам как нашите данъци са им помогнали да развиват нашата икономика“, заяви Петков.

„Мечтата ми е да имаме истински надзор, да има лимит от 5 милиона и тази банка да работи за малки и средни предприятия“, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си