Кирил Петков: Уволних надзорниците в ББР, защото можеха да дадат още един кредит за 100 млн.

Министърът на икономиката Кирил Петков е взел решение да уволни двама от тримата членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, защото „ако се даде още един кредит за 100 млн. в близките седмици, няма да имаме достатъчно средства“.

След като в четвъртък той нареди Митко Симеонов и Велина Бурска да бъдат сменени заради отказ на поканата му да се явят на изслушване, той заяви в интервю за Нова ТВ, че най-вероятната причина е опитът им да „скрият нещо“.

„Искам да осветлим тъмните места, да върнем държавността. Поканих ги публично да бъдат заснети, имаха право на цялото време, можеха да се защитят. Тях ги беше страх да бъдат пред камерите. Ако няма човек какво да крие, защо не говори? Казах им – няма натиск, но аз, ако съм на ваше място, ще дойда. Ако човек го е страх от общественото мнение, според мен има какво да крие“, каза Петков.

Митко Симеонов и Велина Бурска обясниха по-рано пред Нова ТВ, че вчера не са се явили на срещата с министъра, защото не искали да бъдат записвани и снимани.

"Процедурата работи много странно. Преди някой да бъде сменен за нов Надзорен съвет, трябва сегашният да предложи нови кандидати към БНБ. Това е странно, но е факт - за да се самоуволниш, едва ли не трябва първо да одобриш потенциални нови кандидати. Тоест, без сегашния надзор е трудно да се подадат нови кандидати за одобрение в БНБ”, обясни той.

Вчера БНБ обяви, че Петков е изпратил писмо с искане за предварително одобрение на нови членове на УС и НС на Банката за развитие още на 11 май, ден преди указът на президента за назначаването на служебния кабинет да влезе в сила. На 21 май писмото с предложенията е било оттеглено, а "към момента в БНБ няма подадено ново искане за одобрение за членове на двете управителни нива в ББР“.

Министърът се защити с думите, че БНБ трябва да одобри предложените УС и НС, така че Българската народна банка има последната дума. „Не исках да губя нито един ден, затова подадох документа към БНБ още тогава. Питах ги може ли тези хора потенциално да участват в бъдещ Надзор“, обясни Петков.

Вчера той обяви, че ще замени Симеонов и Бурска с Васил Щонов (бивш служебен министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Близнашки") и Валентин Михов (работил в банковия сектор на България, Германия, Русия и Украйна, завършил в INSEAD).

Той попита защо след като през април миналата година Стоян Мавродиев беше освободен като директор на ББР след скандал, не е бил сменен и Надзорният съвет, който е бил „пазител на публичния интерес“.

„Другият голям въпрос е най-добрият опит ли е и двамата членове на НС да са от Агенцията за приватизация? Нямаме ли хора от големите банки, хора с банков опит? Двамата нови, които съм предложил, са в банковия сектор от години“, заяви Кирил Петков.

Той опроверга думите на Йордан Цонев от ДПС, че Делян Пеевски не е взимал кредити от ББР, като поясни, че един от големите кредитополучатели е „Булгартабак“, чийто миноритарен собственик е бил Пеевски. Освен това „Булгартабак“ е притежавала „Техномаркет“, който също е в списъка на фирмите с големи заеми - над 60 млн. лв.

8-те големи кредитополучатели от ББР отказаха среща с Кирил Петков

„ББР, от това, което сме видели, има голяма ликвидност, международните проверки го показват. Въпросът е къде са отишли нашите пари“, каза Петков.

„Моята идея днес е да поговоря с тези фирми, да видя дали с тези средства, сме подпомогнали нови работни места, увеличили ли сме конкурентоспособността. Аз нямам намерение за атака към тези фирми. Много бих се радвал да кажат – да, получихме кредитите, но увеличихме работните места, увеличихме износа. Това ако го чуя, ще кажа: „Окей, били са големи компании, не в рамките на закона, но поне има плюсове“. Ще ги питам как нашите данъци са им помогнали да развиват нашата икономика“, заяви Петков.

„Мечтата ми е да имаме истински надзор, да има лимит от 5 милиона и тази банка да работи за малки и средни предприятия“, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024