Георги Любенов е награден за "творческа смелост, новаторство и плурализъм" от шефа на БНР Снимка: © Screenshot/YouTube

Българското национално радио (БНР) раздаде годишните си награди "Сирак Скитник" за принос в развитието на общественото радио. Един от големите победители на вечерта се оказа телевизионният водещ Георги Любенов, а в церемонията се включиха и политици – вицепрезидентът Илияна Йотова и депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Любенов е отличен с награда за "Професионализъм в ефира", която му се присъжда за "проявена творческа смелост, новаторство, плурализъм, колегиалност, партньорство, толерантност и за създаване на по-добра медийна среда", става ясно от съобщение на радиото.

Всъщност телевизионният водещ е един от само двама номинирани в категорията си. Другата номинация е за предаването "Малки истории" на БНТ. Любенов е предложен за наградата от две дирекции в регионалната радиостанция (РРС) в Кърджали - дирекция "Дигитални програми" и "Музикална продукция и състави", но така и не са посочени мотивите им за това.

Наградата му беше връчена лично от генералния директор на БНР Милен Митев. Водещият от БНТ всъщност е и първият ѝ носител, тъй като категорията е обявена тази година. С нея общественото радио отличава предаване или журналист от друга ефирна електронна медия.

Изборът е направен от Обществения съвет на БНР, който присъжда отличията.

Годишната награда на БНР "Сирак Скитник" е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя се определя от Обществения съвет на БНР. Призът носи името на първия директор на Радио София - Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик, става ясно от информация на БНР.

На тазгодишната церемония беше отбелязана 89-ата годишнина на медията, като участие взеха вицепрезидентът Илиана Йотова, депутатът от ГЕРБ Тома Биков и представителят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Габриела Наплатанова.

Вицепрезидентът връчи голямата награда на вечерта - "Сирак Скитник" за значим принос в развитието на БНР, която отиде при Силвия Великова от програма "Хоризонт". Не става ясно защо именно Йотова е избрана да връчи приза. Тя е бивш журналист, но от 2005 г. насам се занимава активно с политика.

Йотова използва церемонията, за да изнесе и реч, посветена на борбата с дезинформацията, в която индиректно отправи критики към работата на парламента.

"Повече от пет години чакаме закон за борба с дезинформацията. Ние, журналистите, трябва да внимаваме как ще изглежда и в чии ръце ще попадне, защото винаги стои изкушението точно такива закони - с такъв характер, да се ползват повече за заглушаване на истината, отколкото за борба с дезинформацията", каза тя.

Вицепрезидентът не беше единственият политически представител на наградите на БНР. Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тома Биков от ГЕРБ излезе, за да награди Златко Желев - ръководител на направление "Интернет портал" с годишната награда за радиожурналистика. Биков призна, че "не е добре политик да награждава журналисти", но все пак ще го направи "с риск да скандализира".

В рамките на церемонията беше връчена и още една награда - тази за "Златен глас" по инициатива на Кеворк Кеворкян. Тази година с нея е отличен бившият кореспондент на БНР в Москва Ангел Григоров. Кеворкян беше разкрит като сътрудник на Държавна сигурност с агентурно име Димитър. Досието му е унищожено със специална заповед през 1990 г., но от останалите страници с доноси, се вижда, че водещият на Всяка неделя по БНТ е доносничил срещу знакови български интелектуалци – журналисти, хора на изкуството, писатели и литературни критици. сред които Георги Марков, Светлозар Игов, Блага Димитров и дори колегата си Димитри Иванов.

Русия гони кореспондента на БНР в Москва


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024