• Дългогодишният главен изпълнителен директор на Walt Disney Company Боб Айгър се оттегли от поста си и обяви, че ще излезе от борда на директорите на компанията до края на 2021 г.;
  • Айгър е сред най-успешните и влиятелни мениджъри в Холивуд, като за 15 години успя да превърне Disney в най-мощната пазарна сила в развлекателната индустрия;
  • В неговия мандат компанията придоби брандове като Pixar, Marvel, Lucasfilm и 20th Century, а каталогът от оригинално съдържание беше превърнат в стрийминг-платформата Disney+;

"Кралят на Холивуд" се оттегля от трона си: след 15 години начело на Disney Боб Айгър предаде позицията на главен изпълнителен директор на компанията, като решението влиза в сила незабавно.

69-годишният милионер ще продължи да ръководи креативните планове на Disney до края на 2021 г. като председател на борда на директорите, за да осигури плавен преход на компанията под новото ръководство. Наследникът на Айгър е Боб Чапек, който досега управляваше прословутите развлекателни паркове на Disney.

Оттеглянето на Боб Айгър е ключов момент за индустрията. В неговия мандат Walt Disney Company се превърна във втората по големина медийна група в света, която обединява брандове като Pixar, Marvel Studios, 20th Century Studios, Lucasfilm, ABC, ESPN, National Geographic Partners, The Muppets Studio, Searchlight Pictures и др. Той стои зад някои от най-големите и печеливши филмови проекти на последното десетилетие: серията от филми по комиксите на Marvel, новите епизоди от сагата Star Wars, някои от най-популярните и награждавани анимации като Frozen, и др. Компанията присъстваше на пазара на стрийминг-услугите чрез партньорството си в Hulu, но през 2019 г. сложи началото на платформата Disney+ и я превърна в качествено нов, пряк конкурент на Netflix.

Oт октомври 2005 г., когато Айгър пое управлението, досега Disney е увеличила почти петкратно своята пазарна капитализация. Оттеглянето му не беше пълна изненада - самият той предупреждаваше, че вижда 2021 г. като подходящ краен срок за изход от оперативното управление. Новината за преждевременния отказ на Боб Айгър от позицията на главен изпълнителен директор обаче доведе до временен спад на цената на акциите на Disney с 2,5%.

Американската мечта на Боб Айгър

Чувствителността на пазарите не е случайна, а титулуването на Айгър като една от най-важните личности в световната развлекателна индустрия не е преувеличено. Силната му амбиция и успехът на стратегията му през последното десетилетие и половина са основната причина за растежа на Disney.

Боб Айгър е роден през 1951 г. в Ню Йорк, завършва колежа Итака с бакалавърска степен по "Телевизия и радио". Започва да работи още като студент, за да помага за издръжката на семейството си - баща му страда от маниакално-депресивно разстройство, заради което често остава без работа и доходи.

Първоначалната мечта на Айгър е да стане телевизионен водещ - за няколко месеца дори води прогнозата за времето в новинарската емисия на местна телевизия. Скоро обаче професионалните му интереси се променят ("А и не бях особено добър", както признава той).

През 1974 г. той получава възможност да се присъедини към ABC, където започва работа като студиен отговорник в Манхатън - позиция, която той определя като нискоквалифициран и неприятен труд. Личен конфликт с директора на отдела кара Боб Айгър да потърси ново място в структурата на телевизията - този път в ABC Sports.

Айгър се сближава с ръководителя на спортната редакция Руун Арледж - "неуморен перфекционист" и ментор, на когото дължи мотото си "Иновация или смърт". Успешното им партньорство помага на Айгър да достигне позицията на вицепрезидент на ABC Sports, когато телевизията е придобита от Capital Cities за 3,5 млрд. долара през 1986 г. Новите собственици на медията виждат мениджърския му потенциал, като му предлагат да оглави дирекцията ABC Entertainment и да се прехвърли в Лос Анджелис. В тази роля Боб Айгър дава "зелена светлина" на сериала на Дейвид Линч Twin Peaks, като привлича вниманието на други известни режисьори като Стивън Спилбърг и Джордж Лукас. Първата обща продукция на Айгър и Лукас - сериал по мотиви на "Индиана Джоунс" - не се превръща в пазарен хит, но инвестицията във взаимното доверие се оказва безценен актив след години.

През 1993 г. Айгър става президент на телевизионната група на ABC Network, по-късно наследява президента на компанията-майка Capital Cities/ABC, a през 1996 г. участва в сключването на сделката, с която Walt Disney Company придобива бизнеса на ABC. Айгър се колебае дали да не се оттегли от ръководството на компанията след приключването на сливането, но в крайна сметка остава като директор на медийното звено на Disney в продължение на 5 години. През 1999 г. той е избран за президент на Disney International, която отговаря за глобалните бизнесоперации, и става фаворит за бъдещ главен изпълнителен директор на Disney след края на мандата на титуляря Майкъл Айснър.

Смяната на върха се случва през 2005 г., като поставя началото на нова епоха в развитието на Disney.

Pixar, Marvel, Lucasfilm...

Айгър си поставя за цел да изчисти компанията от всички натрупани дефицити и да развие най-важната й мисия: разказването на интригуващи и позитивни истории, които носят забавление за цялото семейство. Една от първите му стъпки е сближаването с анимационното филмово студио Pixar, с което Disney има споразумение за разпространение на продукцията. През 2006 г. Айгър успява да договори сделка за придобиването на компанията благодарение на личния си контакт със Стийв Джобс, който притежава мажоритарен дял в Pixar. Двамата остават приятели до смъртта на Джобс през 2011 г., а Айгър става член на борда на директорите на Apple (напуска този пост през 2019 г. заради плановете за пускането на Disney+ като конкурентна услуга на Apple TV+).

През 2009 г. следва още един успешен ход - придобиването на легендарното издателство на комикси Marvel за 4 млрд. долара. Сделката слага началото на мултимилиардна поредица от филми за супергерои като Ironman, Spider-man, Thor, The Avengers, Black Panther.

Третият удар на Боб Айгър е придобиването на Lucasfilm за 4,05 млрд. долара, чрез който Disney получава собствеността върху франчайзите за Star Wars и Индиана Джоунс. Убеждаването на Джордж Лукас да прехвърли наследството си върху Disney се случва отново с помощта на личното въздействие на Айгър.

През 2018 г. започва последната фаза от експанзията на компанията - придобиването на 21st Century Fox от собственика на филмовото студио Рупърт Мърдок.

Натрупването на огромен каталог от собствени филми и оригинално съдържание от "мега брандове" дава първоначалния тласък на Disney+ като платформа за стрийминг. За Боб Айгър това изчерпва списъка със задачи за структурно преобразуване на компанията. В този смисъл, оттеглянето му от оперативното управление може би се случва тъкмо навреме, за да сложи финал на изключително успешната му професионална кариера в момента, в който тя достига своя пик.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024