Boeing отстранява трима топ директори след фиаското с 737 MAX Снимка: © Getty Images

Главният изпълнителен директор на Boeing Дейвид Калхун ще напусне компанията до няколко месеца, а директорът на подразделението за гражданско въздухоплаване Стенли Дийл се оттегля незабавно.

Наследникът на Калхун ще стане ясен до края на 2024 г., а мястото на Дийл ще бъде поето от Стефани Поуп - най-висшестоящата жена в мениджмънта на авиогиганта.

Председателят на борда на директорите Лари Келнър няма да се кандидатира за нов мандат при следващото годишно заседание на съвета на акционерите. Позицията му ще бъде попълнена от бившия шеф на Qualcomm, който е част от борда на Boeing, Стийв Моленкопф.

Рокадите в Boeing бяха обявени след поредните трудности в компанията заради разследванията за качествения контрол при производството на самолетите 737 MAX 9.

66-годишният Дейвид Калхун пое ролята на главен изпълнителен директор след друг по-ранен скандал около прословутия модел.

През 2019 г. тогавашният шеф на Boeing напусна след две поредни катастрофи със 737 MAX, довели до смъртта на близо 350 души.

През изминалите седмици Калхун беше принуден да дава обяснения пред Конгреса на САЩ за проблемите в качествения контрол на Boeing, довел до недопустима техническа авария насред полет.

В началото на януари 2024 г. Федералната авиационна служба на САЩ нареди спешно прекратяване на полетите с всички 171 машини от модела. Причината беше инцидентът с откъсването на вратата на левия заден авариен изход, заедно с вътрешния панел от фюзелажа на самолет на Alaska Airlines.

По чудо всичко приключи без човешки жертви, но случаят вкара Boeing в нова серия от репутационни проблеми.

В момента два от регулаторите на САЩ водят собствени разследвания срещу компанията и срещу нейния подизпълнител Spirit AeroSystems.

Дейвид Калхун признава за тежката ситуация в отворено писмо до служителите си, което беше публикувано в блога на Boeing.

Той определя инцидента с Alaska Airlines като "преломен момент" в развитието на компанията.

"Целият свят ни гледа", казва той, описвайки усилията за възстановяване на доверието на корпоративните клиенти и пасажерите в безопасността на самолетите им.

"През последните 5 години работихме заедно, за да се справим с някои от най-значимите предизвикателства, с които компанията и индустрията се сблъскват в 108-годишната ни история. Убеден съм, че начинът, по който отговорим на този специфичен момент, ще създаде стандартите за бъдещите поколения служители, и ще се интегрира в модела, по който ще работим през следващите десетилетия", пише той в писмото, с което анонсира предстоящата си оставка.

Властите в САЩ забраниха полетите на Boeing 737 Max 9 заради инцидента с Alaska Airlines

Нов инцидент с Boeing: Колесник падна при излитане на самолет със 190 души на борда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024