Властите в САЩ забраниха полетите на Boeing 737 Max 9 заради инцидента с Alaska Airlines Снимка: © Getty Images

Властите в САЩ започнаха официално разследване на шокиращия инцидент с Boeing 737 Max 9, при който панел от самолета се откъсна врата по време на полет.

Проверката ще бъде извършена от Националния борд за безопасност на транспорта на САЩ (NTSB) заедно със служители на Alaska Airlines, компанията-собственик на самолета, включително членове на екипажа.

В събота Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) обяви, че самолетите от този модел, експлоатирани от американски авиокомпании или на територията на САЩ, ще трябва да бъдат проверени. Това засяга 171 самолета.

Oбщо 215 самолета Boeing Max 9 се използват в няколко държави в света в момента.

Авиокомпанията Alaska Airlines, към флотилията на която принадлежат засегнатите самолети, обяви по-рано, че десетки самолети на конкурента Airbus същп ще бъдат приземени.

В петък част от самолет 737 Max 9 на Alaska Airlines, който е бил само на няколко седмици и на борда му са се намирали 177 души, се откъсна на височина от почти 4900 метра. Видеоклипове, разпространени от пътници, показват дупка с размерите на врата на самолет.

"Пътуване от Ада": Прозорец на самолет "изхвръкна" по време на полет и изплаши пътниците

Пилотът е реагирал незабавно. Първоначално е трябвало да се снижат до височина от 3000 метра, под която здрави хора могат да дишат без допълнителен кислород.

Това е последният инцидент с най-продавания модел на Boeing, който трябваше да остане на земята почти две години от съображения за безопасност след катастрофите в Индонезия и Етиопия през 2018 и 2019 г. с общо 346 жертви. Тогава се оказа, че за катастрофите е отговорен дефектният софтуер на пилотската кабина.

Експерти обясняват, че Boeing 737 Max e eдин от най-проверяваните самолети.

"Най-вероятният сценарий е инцидентът да е свързан с производствен проблем или с проверката на самолета," казва Ричард Абулафия от AeroDynamic Advisory.

Според Джон Галия, бивш член на Националния борд по безопасност на транспорта на САЩ, е възможно откъсналият се панел да е бил с дефект, още когато самолетът е доставен в Аляска преди около два месеца.

"Явно ще се наложи Boeing да увеличи проверките, извършвани на отделните части на самолетите," казва той.

Самолетите Boeing 737 Max 9 са предвидени за 220 пътници, което позволява в тях да има допълнителни аварийни изходи в средата.

Първоначално беше неясно какво точно се е откъснало от самолета. Снимки, направени от пътници, показват, че част от фюзелажа, която понякога се използва именно за допълнителната врата. Именно това е падналият панел, който при откъсването си оставя празнина с формата и размерите на врата. Допълнителната врата обикновено се монтира от нискотарифните авиокомпании, които използват максималния брой места и се нуждаят от повече пътища за евакуация.

Но много авиокомпании оборудват самолетите 737 Max 9 с по-малко седалки - тези на Alaska Airlines е с 178 места. Респективно, поръчват самолетите без изходи в средата на кабината – те са запушени и не могат да се използват, което спестява тегло и премахва нуждата от допълнителен стюард

В тези случаи аварийните изходи представляват врати без дръжки за отваряне и затваряне.

Използват се от години в товарни самолети, без да се е стигало до никакви проблеми.

Европейската агенция за авиационна безопасност обяви, че ще следва инструкциите на американската Федерална агенция за гражданско въздухоплаване, но така или иначе в момента нито една авиокомпания в момента не използва "самолети от засегнатата конфигурация".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024