Болният Ердоган и заплашеният с арест Путин се появиха виртуално на церемония за АЕЦ "Аккую"

Първата доставка на ядрено гориво за АЕЦ "Аккую" в Турция трябваше да е едно от най-важните PR-събития в предизборната кампания на Реджеп Тайип Ердоган.

Тъй като централата се оперира от руската държавна компания "Росатом", се смяташе, че Владимир Путин може лично да присъства на церемонията в Турция - независимо че срещу него беше издадена международна заповед за арест от съда в Хага.

Ден по-рано обаче 69-годишният Ердоган внезапно прекъсна кампанията си заради заболяване. Участието му в церемонията за атомната централа първоначално беше под въпрос заради неочаквани стомашни проблеми, заради които той прекъсна и телевизионно интервю.

Спекулациите около здравословното му състояние се развихриха до крайна степен - от слухове за инфаркт до коментари дали той не е отровен от руските служби.

Всичко това принуди Ердоган да покаже, че не е прекъсвал работа. В четвъртък той все пак се включи онлайн в церемонията за АЕЦ "Аккую", пренасрочена с няколко часа закъснение, а преди това екипът му публикува снимки от кабинета му, докато той разговаря с Владимир Путин по телефона.

Виртуално беше и присъствието на самия Путин, чиито чуждестранни пътувания бяха крайно ограничени след началото на военната инвазия в Украйна.

Министърът на здравеопазването на Турция Фахретин Коджа обяви, че Ердоган е диагностициран с гастроентерит - възпаление на стомаха, което може да доведе до болки, диария, повръщане, висока температура и умора.

Говорителят на Ердоган Фахретин Алтън нарича "дезинформация" твърденията за сърдечен удар, а вицепрезидентът на Турция Фуат Октай описва неразположението му като "лека настинка".

Временно Октай ще изпълнява функциите на президент, докато Ердоган се възстановява, а предварително насроченият за 27 април митинг в Мерсин е отложен за друга дата.

Публичните съмнения около здравето на турския президент се натрупват от години, но досега нито един от слуховете за сериозно заболяване не са се потвърдили.

Германският Spiegel обръща внимание на това, че с или без стомашната инфекция - кампанията на Ердоган за изборите на 14 май този път е необичайно сдържана.

Човекът, който управлява Турция от 20 години, винаги е задавал тона на предизборния дебат - този път изглежда "немощен и безидеен", пише медията.

Само до преди седмица Ердоган изглежда в отлично здраве по време на срещите си с жители в община Нурдаги - един от най-тежко пострадалите райони при земетресението от 6 февруари. Докато той обещава държавата да възстанови разрушенията, публиката губи интерес - половината от присъстващите се разотиват още преди Ердоган да е завършил речта си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023