Калин Стоянов заплаши общината със съд, ако не огради новите велоалеи в центъра на София Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев обвини СДВР в "абсолютно малоумие" и безпрецедентна намеса в работата на местната администрация заради абсурдни разпореждания относно новото движение в центъра на София.

Междувременно - служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов реши лично да се намеси в скандала, като заплаши да сезира прокуратурата за "неизпълнение на съдебно решение".

Кметът на София Васил Терзиев призова МВР да не "натяга допълнително напрежението", докато Върховният административен съд не обясни какво точно трябва да предприеме общината.

Всичко това се случи в рамките на няколко часа в последния ден, преди срокът на въпросните разпореждания на СДВР да изтече.

Калин Стоянов привика журналистите на едно от засегнатите кръстовища и обяви, че е дошъл на място, "за да внесе някои разяснения". По думите му още миналия понеделник от МВР е изпратено разпореждане до зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов, който Стоянов нарече "младеж".

"От наша страна предстои санкция от 2000 до 7000 лв. по Закона за движение по пътищата, както и евентуално сигнал до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, което е престъпление по НК", обяви Стоянов.

На 24 юни столичната полиция е изпратила писмо до зам.-кмета на транспорта заради решението на ВАС, което забрани да се правят повече промени в района на "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен".

Докато в СОС умуват дали това решение ги задължава да върнат стария режим на трафика, СДВР са решили да действат вместо тях.

С писмото от 24 юни се дават 6 разпореждания, включително:

  • "Движението по новоизградените и сигнализирани велоалеи и паркоместа да бъде преустановено, тъй като в момента попадат в зоната на извършване на строително-монтажни работи"
  • Столична община да "монтира плътна ограда, ограждаща участъците с извършвани СМР".

Общинският съветник Борис Бонев разтълкува това по следния начин:

"Какво е едно от разпорежданията, които са дали СДВР? Да заградим велоалеите, буслентата и паркоместата с плътна строителна ограда. Това са разпоредили капацитите от СДВР, защото според тях там се провеждат строително-монтажни работи", каза той.

Борис Бонев обяви, че е против отпускането на каквито и да е средства от общинския бюджет за това "абсолютно малоумие". Той прехвърли вината върху столичната полиция за това, че не се занимава с основната си работа по контрол на движението и нарушителите по улиците на София, но се е загрижила за велоалеите и буслентите на "Патриарх Евтимий".

Кметът Васил Терзиев подкрепи позицията на Бонев: "Кой помисли къде ще паркират живеещите в района, кой попита къде ще паркират хората в неравностойно положение, а кофите за отпадъци заграждаме ли, а къде ще минават велосипедистите - по тротоарите или на пътното платно? Считаме, че това разпореждане ще затрудни живота и придвижването на гражданите".

Всъщност цялата сага около прибързаната промяна на движението в центъра се превръща в тежък репутационен проблем за "Спаси София", както и за ПП-ДБ.

Според Бонев - все още се чака правно становище дали няма да се наложи новата организация да бъде изцяло променена, за да се върне старото положение. По думите му - и в този случай има риск някой да подаде жалба пред ВАС и съдът да наложи нова санкция, защото дори предходният режим на движение е въведен без действащ генерален план за организация на движението.

Такъв няма от 2017 г. в София. Седем години по-късно последствията от работата на парче в СО излизат наяве.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Ивайло Мирчев иска Радев да каже защо Пеевски от години е с държавна охрана

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

Силна експлозия разтърси Тел Авив. Има загинал и ранени при предполагаема атака с дрон

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024
Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024