Калин Стоянов заплаши общината със съд, ако не огради новите велоалеи в центъра на София Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев обвини СДВР в "абсолютно малоумие" и безпрецедентна намеса в работата на местната администрация заради абсурдни разпореждания относно новото движение в центъра на София.

Междувременно - служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов реши лично да се намеси в скандала, като заплаши да сезира прокуратурата за "неизпълнение на съдебно решение".

Кметът на София Васил Терзиев призова МВР да не "натяга допълнително напрежението", докато Върховният административен съд не обясни какво точно трябва да предприеме общината.

Всичко това се случи в рамките на няколко часа в последния ден, преди срокът на въпросните разпореждания на СДВР да изтече.

Калин Стоянов привика журналистите на едно от засегнатите кръстовища и обяви, че е дошъл на място, "за да внесе някои разяснения". По думите му още миналия понеделник от МВР е изпратено разпореждане до зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов, който Стоянов нарече "младеж".

"От наша страна предстои санкция от 2000 до 7000 лв. по Закона за движение по пътищата, както и евентуално сигнал до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, което е престъпление по НК", обяви Стоянов.

На 24 юни столичната полиция е изпратила писмо до зам.-кмета на транспорта заради решението на ВАС, което забрани да се правят повече промени в района на "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен".

Докато в СОС умуват дали това решение ги задължава да върнат стария режим на трафика, СДВР са решили да действат вместо тях.

С писмото от 24 юни се дават 6 разпореждания, включително:

  • "Движението по новоизградените и сигнализирани велоалеи и паркоместа да бъде преустановено, тъй като в момента попадат в зоната на извършване на строително-монтажни работи"
  • Столична община да "монтира плътна ограда, ограждаща участъците с извършвани СМР".

Общинският съветник Борис Бонев разтълкува това по следния начин:

"Какво е едно от разпорежданията, които са дали СДВР? Да заградим велоалеите, буслентата и паркоместата с плътна строителна ограда. Това са разпоредили капацитите от СДВР, защото според тях там се провеждат строително-монтажни работи", каза той.

Борис Бонев обяви, че е против отпускането на каквито и да е средства от общинския бюджет за това "абсолютно малоумие". Той прехвърли вината върху столичната полиция за това, че не се занимава с основната си работа по контрол на движението и нарушителите по улиците на София, но се е загрижила за велоалеите и буслентите на "Патриарх Евтимий".

Кметът Васил Терзиев подкрепи позицията на Бонев: "Кой помисли къде ще паркират живеещите в района, кой попита къде ще паркират хората в неравностойно положение, а кофите за отпадъци заграждаме ли, а къде ще минават велосипедистите - по тротоарите или на пътното платно? Считаме, че това разпореждане ще затрудни живота и придвижването на гражданите".

Всъщност цялата сага около прибързаната промяна на движението в центъра се превръща в тежък репутационен проблем за "Спаси София", както и за ПП-ДБ.

Според Бонев - все още се чака правно становище дали няма да се наложи новата организация да бъде изцяло променена, за да се върне старото положение. По думите му - и в този случай има риск някой да подаде жалба пред ВАС и съдът да наложи нова санкция, защото дори предходният режим на движение е въведен без действащ генерален план за организация на движението.

Такъв няма от 2017 г. в София. Седем години по-късно последствията от работата на парче в СО излизат наяве.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП не дава на Нинова отново да се кандидатира за лидер

Нинова не може да бъде избрана отново за лидер на БСП, реши контролна комисия на партията

17:45 - 29.06.2024
Важно днес

Пеевски обяви "ново начало" за ДПС след чистката на ключови кадри в партията

Пеевски предупреди, че който не разбира новото начало в ДПС, "остава в миналото"

16:43 - 29.06.2024
Важно днес

Тупарев: Институциите продължават да действат като бухалки и обслужват престъпни схеми

Продуцентът смята, че обвинението срещу него представлява "целенасочена репресия"

15:45 - 29.06.2024
Важно днес

Личната секретарка на Доган е следващата отстранена при чистката в ДПС

Сътресенията в ДПС стигнаха и до личната секретарка на Доган - Биршен Ибрямова

14:43 - 29.06.2024
Политика

Василев: Властта на задкулисието у нас е в прокуратурата и съдебната система

Съпредседателят на ПП-ДБ вижда, че Пеевски прави "сериозна заявка да овладее държавата" с помощ от по-малките партии и ГЕРБ

13:47 - 29.06.2024
Важно днес

Военното разузнаване активизира прокуратурата и ДАНС срещу депутат от ПП-ДБ

СВР подава сигнал срещу депутат от ПП-ДБ след негово интервю с критики към началника на службата

13:10 - 29.06.2024
Важно днес

Задържаха хакера "Емил Кюлев", пробил в базата данни на банки и институции

Зад потребителското име "Емил Кюлев" се крие 21 годишният Теодор Ил.

11:29 - 29.06.2024
GEN Z дневници

Vol. 27: Долу ръцете от роклята на Мила Роберт, Пол Мескал по боксерки, билет с кауза

5 новини от седмица, направили впечатление на Gen Z

11:04 - 29.06.2024