Борис Бонев е готов да работи заедно с БСП в СОС, но "не в коалиция"

Кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" за председател на СОС Борис Бонев няма намерения да се отказва от позицията, за която не успя да събере мнозинство в два поредни тура.

Бонев обяви, че ще групата ще води преговори с всички останали партии в СОС - без ГЕРБ - за да събере недостигащите най-малко 8 гласа за избирането му.

БСП също се оказа вариант за лидера на "Спаси София", който призна, че вече са водени разговори със съветниците около Иван Таков и Ваня Григорова в СОС.

Въпреки че в момента Григорова оспорва легитимността на избора на Васил Терзиев, Бонев не осъди това действие, а го определи като "напълно разбираемо" от гледна точка на БСП.

Той все пак уточни, че не ставало дума за коалиционно управление с БСП, а за "реализиране на общи приоритети".

"Управлението е при кмета, той вече е избран и заклет, но СОС също трябва да провежда политики. Има много общи приоритети при партиите, искаме да видим дали този път наистина ще работим по тези политики или са били само предизборни трикове", каза той в интервю за БНТ.

Макар че Бонев е готов да извади съветниците от "Спаси София" от коалицията с ПП-ДБ, ако се сключи съюз за управление с ГЕРБ, той обяви, че е готов да подкрепя и техни добри предложения и идеи.

Бонев аргументира намерението си да се бори за поста на председател на СОС с това, че човекът на тази позиция трябва да е "в изключително добър синхрон" с кмета и е представител на най-голямата сила.

Той твърди, че в ПП и ДБ не е имало никакви спорове около номинацията му, която е била записана в коалиционното споразумение със "Спаси София" още преди изборите.

Според Бонев - личните му преференции дават основание да претендира за най-високата позиция в съвета.

"Ние сме се преборили за тази възможност. И преди, и по време на кампанията бяхме изключително активни, прекарахме 4 месеца на терен, в които се скъсахме от работа. Не знам да има някой друг избран съветник с 25 000 преференции в София - водачите на ГЕРБ, БСП и Възраждане имат с 10 000 по-малко. Не знам да има някой друг с 25 000 преференции в София - водачите на ГЕРБ, БСП и Възраждане имат с 10 000 по-малко", каза той.

Бонев призна, че дори да получи "предварителен кредит на доверие" като председател на СОС, опозиционните партии винаги могат да го сменят, ако поискат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024