Борис Бонев видя "активен саботаж" на част от фирмите по почистване и поддръжка на София Снимка: © Screenshot

Общинският съветник от "Продължаваме промяната-Демократична България" (Спаси София) Борис Бонев смята, че има "активен саботаж" на част от фирмите, които отговарят за почистването и поддържката на София. Това стана ясно от думите му в интервю за bTV във връзка с хаоса в столицата след тежкия снеговалеж в неделя.

Саботажтът, по думите на Бонев, се изразява в това, че директори на предприятия се оказват в отпуска, а изведнъж договорена и декларирана техника липсва.

"Във всяка фирма трябва прмерно да има 2 вишки и 5 електрически триона обаче вишките ги няма. Правим анализ на всичко това, което откриваме, но информацията е много", обясни той.

Само за тази година фирмите за поддръжка на зелената система в София са получи 17 млн. лева, а единствената глоба, която е наложена, е на стойност 15 хил. лв, допълни Бонев.

Общинският съветник все пак оправда до известна степен хаоса в столицата, като каза, че само за миналата година са постъпили около 200 сигнала общо от зелени системи, а след снеговалежите в неделя те са били няколко хиляди.

"Чисто физически технката не е достатъчна, за да се справим с това природно бедствие, което ни сполетя", каза той.

Как фирмите саботират действията след снежната буря?

Само ден по-рано новоизбраният кмет на район "Оборище" Георги Кузмов също разказа за това как София на практика се оказва заложник на почистващите фирми. Дни след обилния снеговалеж по улиците на столицата все още има паднали дървета и висящи счупени клони, а по думите на Кузмов това е част от една грешно организирана система.

В своя публикация на страницата си във Facebook той споделя, че още в неделя е потърсил представител на "Титан" - фирмата, която отговаря за почистването на улиците от снега и за събирането на падалите клони. От там обаче му казват, че не могат да изпълняват нареждания, ако те не са направени със заявка от страна на Столичния инспекторат, защото дейността им няма да бъде отчетена и платена.

“Титан София център 1” отговаря за почистването на седма зона, която освен "Оборище" включва още "Възраждане" и "Триадица-център".

Договорът, който фирмата изпълнява за 5 години е в размер на 45 млн. лв. и е от края на 2019 година.

В консорциума “Титан София център 1” влизат компанията “Титан ” на перничаните и бивши собственици на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов, и на Кирил Домусчиев - “Айс Ви“.

В същото време район "Оборище" разполага с външно Благоустройство и комунално строителство (БКС) с годишен бюджет от 30 хил. лв, което поддържа междублоковите пространства. То обаче не може да бъде използвано в случая с уличните дървета, тъй като те са изцяло отговорност на Зелени системи към Столична община.

"И никой няма право да прави каквото и да е с тях, независимо какво се е случило, без да ги пита и да иска разрешение, с пускане на заявка, която трябва да бъде обработена за приоритет. Кой и как реди приоритетите за цяла София не знам!? Всяка намеса от районната администрация в тази дейност е нарушение!", изтъква районният кмет.

Ситуацията с парковете е подобна - те също се водят към Зелени системи и се поддържат от външна фирма. За "Оборище" това е "Цветомания".

  • Консорциум "Цветна София" между "Острум" на Евгени Алексиев и "Цветомания", собственост на Албена Мирчева поддържат зелените площи в три зони на София, вкл. район "Оборище".

"Там също районната администрация е безсилна и с вързани ръце! Боклуци, чешми, осветление, дървета, пейки… нищо не можем да пипнем ние", обяснява Кузмов.

Същото се отнася и за речното корито на „Перловската“ и „Владайската“ реки и прилежащите им зелени пространства, които се обслужват от частна фирма "Рай строй". Единственото, което районното кметство може да направи е да ги помоли за съдействие, но това става само чрез заявка към Столичния инспекторат.

Късмов пише в публиакцията си, че районните администрациите на практика са без права, докато публичният ресурс изтича без реален контрол и ефект за хората. Кметът на "Оборище" се надява, че новият Общински съвет на София ще успее да "подреди този пъзел правилно и наново".

Работата на Столичния общински съвет

Към момента обаче работата на Столичния общински съвет остава блокирана. По-рано в четвъртък общиснките съветници за трети пореден път не успяха да изберат председател. От ПП-ДБ-Спаси София оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев за поста, като за председателското място се състезаваха трима кандидати - на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". Никой от тях обаче не събра нужната подкрепа.

Бонев обясни, че решението за оттеглената му номинация е било взето, за да се даде шанс на останалите 38 общински съветници да си изберат свой председател - но това така и не е е случило.

"Видя се, че ние не сме пречката или проблемът. Всички тези митове за това кой саботира работата на СОС и кой дърпа ръчната спирачка на София - рухнаха днес", коментира той.

Според него, ако в момента има сглобка в Столичния съвет, то тя е съставена от онези, които "не искат той да работи" и да се изваждат "кирливите ризи на предишното управление".


Още по темата:

Въпреки оттеглянето на Борис Бонев третият опит за избор на председател на СОС се провали (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024