Борис Джонсън отстъпи: Риши Сунак е на крачка от "Даунинг стрийт" 10 Снимка: © Getty Images

Риши Сунак е най-вероятният нов премиер на Великобритания и лидер на Консервативната партия, след като Борис Джонсън беше принуден да се откаже от намерението си за сензационно завръщане.

Джонсън обяви, че прекратява кампанията си в неделя вечер - няколко часа след като група от влиятелни депутати от Консервативната партия обявиха, че ще подкрепят Сунак вместо него.

В полза на Джонсън са само 54 души от представителите на торите в парламента - доста под лимита от 100 номинации, който партията заложи за бъдещите кандидати за премиер.

Бившият финансов министър Риши Сунак е единственият човек, който вече има необходимата подкрепа за официална кандидатура - 102 гласа.

В надпреварата участва и Пени Мордънт - 49-годишната ръководителка на парламентарната група на Консерваторите, но зад нейната кампания стоят само 25 депутати.

В изявлението си в неделя Борис Джонсън обяви, че е бил способен да събере необходимите гласове, но "през последните няколко дни за съжаление стигнах до извода, че това просто няма да бъде редно".

"Не можеш да управляваш ефективно, ако нямаш единството на парламентарната си група", казва той.

"Въпреки че се обадих и на Риши, и на Пени - с надеждата, че можем да работим заедно в името на националния интерес - за съжаление не успяхме да измислим как да постигнем това", казва още Джонсън, като заявява, че ще подкрепи победителя - който и да е той.

Риши Сунак служеше като министър на финансите именно при Джонсън - през лятото обаче той подаде оставка заради несъгласие с поведението му като премиер и даде ход на лавината от събития, довели до прекратяването на мандата му.

Сунак вече беше кандидат за министър-председател заедно с Лиз Тръс, но членовете на Консервативната партия предпочетоха нея пред него при вътрешните избори през август и септември. Малко повече от месец обаче беше достатъчен, за да се види, че Тръс е неспособна да управлява държавата.

Ако Пени Мордънт не успее да събере повече от 100 гласа сред депутатите, този път изборът на премиер изобщо няма да стигне до членовете на партията - а Сунак ще получи най-високия политически пост във Великобритания до дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024