Борислав Сарафов: Бях подведен от думите на Иван Гешев Снимка: © Screenshot/БНТ

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов даде странно обяснение за това, че е подвел обществеността, твърдейки, че Иван Гешев е пътувал със семейството си при взрива на 1 май.

Сарафов публикува позиция в БТА, в която казва, че "е бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си".

На 1 май, часове след взрива, Сарафов каза пред медиите, че "само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора".

"Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата. Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си", казва той в позицията.

"Притесненията за децата" са фраза, която главният прокурор споделя в коментар пред "Епицентър" на 1 май - но нито той, нито заместниците му впоследствие направиха изрично уточнение, че самите деца не са присъствали на взрива.

Не става ясно как е възможно зам.-главният прокурор да не е проверил предварително колко души са придружавали Иван Гешев по време на експлозията, която прокуратурата разследва като акт на тероризъм.

Сарафов заявява, че съжалява, "ако е внесъл объркване, че семейството на главният прокурор е пътувало с него".

"Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден – 2 май, пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса: „Кой е бил в автомобила с главния прокурор“, казва той.

На този въпрос обаче Сарафов не беше направил корекция на своите твърдения, а беше дал уклончива информация: "Не мога да му кажа кой е бил в автомобила, няма да влизам в лични теми", като отново оставя място за съмнение дали Гешев не е придружаван от свои близки.

""Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен - аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки", обявява още той.

На призива на "Демократична България" да подаде оставка заради манипулативно изнасяне на информация от разследването, заместникът на Гешев казва, че "не му е ясно как представител на законодателната власт може да иска оставкат на магистрат".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024