Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов Снимка: © Screenshot

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) вижда възможност да работи с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и подписано споразумение с конкретни срокове за реформи. Това стана ясно от интервю пред bTV на Лена Бориславова, която е член на изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната".

Формацията е готова да управлява, но само по ясно разписан и гарантиран начин, тъй като за тях властта не е на всяка цена, каза Бориславова. Ако лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поеме ангажимент за програми и всеки ден го спазва и има независими конкурси за институциите в страната, то тогава двете партии могат да работят отново заедно.

По думите на Бориславова единственото нещо, което ПП-ДБ трябва да отчете като своя грешка от общото управление с ГЕРБ, е това, че са подценили "колко зависими са те от ДПС": "Шефът на ГЕРБ е Делян Пеевски".

Бившият началник на кабинета "Петков" коментира и отстраняването на Росен Желязков като председател на 49-ото Народно събрание, като заяви, че действията нямат нищо общо с неговата личност като човек.

реди 9 месеца той беше приемливата кандидатура на парламента и трябваше да подаде оставка на 6 март. Поблемът е, че г-н Желязков вместо да действа пръв сред сравни, той действа като пленник на Пеевски и Борисов", заяви тя.

Бориславова аргументира отстраняването му с това, че той е нарушил правилника на Народното събрание, като е позволил "НЗОК да премине в ръцете на г-н Мавров". Миналата седмица парламентът гласува оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов, въпреки, че той я оттегли малко преди да бъде гласувана в пленарната зала.

Оставката му беше депозирана на 1 декември 2023 като част от договорка между ГЕРБ+ДПС и ПП-ДБ. Тогава ГЕРБ и ДПС си избраха подуправител на НЗОК - Момчил Мавров като контрапункт на номинрания от ПП-ДБ Михайлов.

"Желязков вместо да действа както повелява висотата на неговия пост, изпълни заръката на Пеевски и Борисов и 8 млрд. се озоваха в ръцете на Мавров. Това е лице, за което е публично известно, че има преписки и папки в прокуратурата и ДАНС. Това е напълно зависимо лице, което ще упражнява държавния бюджет на касата", припомни Бориславова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024