Бориславова съди Слави за 40 хил. лв. "Сега" осъди КПКОНПИ да обяви глобила ли е Трифонов Снимка: © Булевард България

Лена Бориславова обяви, че завежда гражданско дело за клевета и уронване на името срещу сценаристите на Слави Трифонов заради парчето "Песен за Лена". "След сценаристите следват още няколко срещу мними обществени говорители и жъл ти медийни бухалки", пише още Бориславова.

Искът ѝ е за 40 000 лв., показва проверка на "Сега" в Софийския градски съд.

Междувременно от медията обявиха, че са осъдили антикорупционната комисия (КПКОНПИ), председателствана от Сотир Цацаров, да обяви дали е проверила и глобила лидера на ИТН Слави Трифонов заради неподадените от него имуществени декларации.

Делото е по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и е с участието на адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация".

Решението на съдия Диляна Николова от Административния съд в София е окончателно и КПКОНПИ има 14 дни, за да го изпълни, уточняват от "Сега".

В края на януари Слави Трифонов обяви, че смята да подаде декларацията си за имущество пред КПКОНПИ за първи път, откакто е задължен по закон като председател на политическа партия.

"Опитах се, доколкото мога, да запазя личния си живот и затова не подадох имуществена декларация. Въпреки че всичко, което притежавам, е изработено абсолютно законно и абсолютно доказуемо и то пред вашите очи. Направих това, защото не исках да давам повод за сеир и да задоволявам жълто любопитство. Но не съм бил прав, защото законът важи за всички", на писа Трифо нов тогава във Facebook.

В поста си той повтаря, че "си е платил глобите" за демонстративния отказ да изпълни задълженията си и сега вече щял да подаде декларация в "законоустановения срок".

От "Сега" са потърсили информацията за Слави Трифонов от КПКОНПИ миналата есен

  • колко пъти той не е изпълнил законовото си задължение да декларира имуществото си,
  • проверен ли е от КПКОНПИ,
  • глобен ли,
  • каква му е глобата и дали е събрана,
  • и дали комисията потвърждава твърденията на Трифонов, че той е бил проверен и не са открити проблеми.

Трифонов е задължен да подава имуществена декларация пред КПКОНПИ, откакто беше обявен от ЦИК за депутат, избран в 45-ото Народно събрание през април 2021 г. Освен това, Трифонов трябва да подава декларация за доходите и имуществото си и като лидер на ИТН, тъй като партията му получава държавна субсидия, припомня медията, завела делото.

Административният съд сега приема, че информацията за действията на КПКОНПИ във връзка със Слави Трифонов е обществена и за предоставянето ѝ надделява общественият интерес.

"Жалко е, че 23 години след приемането на ЗДОИ и високите му изисквания в полза на гражданите, сме изправени пред подобни казуси като отказа на комисията да предостави информацията" , коментира и Александър Кашъмов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024