Борисов обвини бившите си партньори в "купуване и продаване на гласове" Снимка: © Булевард България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва представянето на управленската програма на формацията си, за да обвини досегашните си партньори във властта, че "са безчинствали" и са купували гласове.

Поводът са изтекли стари записи от предишна предизборна кампания, за който се твърди, че водещи фигури от ПП обсъждат "неофициален кеш". От "Продължаваме промяната" определят акцията с теч на записи като опит да се опорочи настоящата кампания.

"Винаги съм вярвал в Кирил Петков, че е честен човек, а и последните записи показват, че е така: само той не беше разбрал, че имат кеш", коментира Борисов фрагмент от аудиото, което се появи и в страницата на ПП след теча.

В темата Борисов намеси задочно и медиите:

"Звучеше за мене дори миловидно как са безчинствали и ми е интересно как подкрепящите ги медии ще обяснят как купуват гласове, перат пари, " каза той и все пак допълни, че не се меси в работата на им. В разпространения запис, за който Борисов говори, не става дума за купуване на гласове и пране на пари. Минути преди събранието на ГЕРБ с участието на Борисов afera.bg разпространи второ аудио, в което вече се говори за купуване на гласове, но не от ПП.

Преди Борисов да вземе думата, от ГЕРБ представиха управленска програма, като според говорителите на партията основен приоритет след изборите остава борбата с корупцията, тъй като през последните три години тя, както и други реформи, са били в застой.

"Тяхната съдебна и антикорупционна реформа се сведе да напишат за шеф на КПКОНПИ Бойко Рашков и ние сега всички ще берем плодовете на трите години," каза на свой ред Борисов. Пропусна да отбележи, че промените в антикорупционния закон бяха гласувани и от ГЕРБ, а кадрови смени в органа няма и до днес и начело са хората, избрани във времето, в което Борисовата партия беше на власт, а коалиция ПП-ДБ не същестуваше.

След последните няколко месеца съвместно управление с ПП-ДБ ГЕРБ няма да подкрепя повече предложени от други политически сили реформи, заяви още Борисов и прогнозира, че ако партиите не се обединят, може да се стигне до нови избори.

"Сега партиите да се изпопребият преди изборите, но след 9 юни да се обединим и да вървим напред. Зациклим ли след изборите пак - това, което колегите най-вероятно ще искат да направят - на есен-зима, ще идем на нови избори. Разломът ще е тежък и тогава дори синдикатите няма да има какво да говорят, " обяви Борисов.

Представителите на синдикатите и работодателските организации също присъстваха на кампанийното събитие, а лидерът на ГЕРБ ги определи като "партньори във вземането на тежките решения."

В изказването си, с което закри представянето на управленската програма, бившият премиер направи и кратък външнополитически анализ в навечерието на европейските избори.

"На 9 юни Европа ще стане също различна. Много е важно как ще се развие Зелената сделка. Ние в България засега сме я оставили на пауза, защото е война. Вижте, стрелят се премиери, убиват се президенти. И ние не можем да оставим държавата без генериращи мощности, " каза той.

"Зелената сделка" на ЕС предвижда съюзът за ограничи драстично вредните емисии, което значи затваряне на въглищни централи, в това число и българските - нещо, за което не само няма консенсус, но има и протести на миньори. Вероятно това Борисов има предвид под "генериращи мощности", въпреки че не даде контекст на казаното. Изявлението му идва след опита за убийство на словашния премиер Роберт Фицо и смъртта на президента на Иран в катастрофа с хеликоптер, причините за която тепърва се разследват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024