Борисов: До вчера с ПП-ДБ се обиждахме, но сега трябва да сме отговорни. Шансът е с втория мандат Снимка: © Screenshot

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като "трудно" решението за общо управление с "Продължаваме промяната-Демократична България", но смята, че това е единственият шанс "в България да се случи нещо добро".

Борисов даде пресконференция пред медиите, на която потвърди подкрепата на партията си за кабинет с втория мандат на ПП-ДБ. Той не скри различията, които има с лидерите на обединението, но каза, че има време "кога да се скараме пак" - сега било време за отговорност.

"До вчера ние ги обиждахе. Те ни обиждаха, но сега трябва да сме отговорни... Има кога да се скараме пак, има кога да се мразим. Българите сме такива, обичаме да мразим. Обичаме и да обичаме, но другото е по-силно", допълни той.

По-рано днес Мария Габриел и Николай Денков от ПП-ДБ обявиха, че ще съставят правителство с ротационен министър-председател. Първо премиер ще бъде Николай Денков, а Мария Габриел от ГЕРБ ще заеме поста на вицепремиер и министър на вътрешните работи. Те ще си разменят поста след девет месеца, като първоначалният план е правителството да работи поне за осемнайсет.

Партията му е готова да понесе негативите от решението, което е взела за общо управление: "И 5% да станем - ще сме истинска дясноцентристка партия, която прави важните неща - повишаване на доходите, растеж. Каквото и да изгубим", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов изказа благодарности към Мария Габриел за проведените от нея разговори с останалите парламентарни групи относно неосъществилия се кабинет с първия мандат.

"(Габриел) проведе прекрасни преговори с всички партии - особено с "Има такъв народ" и ДПС по начин, по който ги спечели. И се сдобихме със 116 депутати. Други години са правени какви ли не политически инжинерства", изтъкна той, като благодари и на двете партии за това, че са се ангажирали с "правителство, но не на всяка цена".

Шанс обаче за кабинет с първия мандат нямало, защото участниците в него щели да бъдат обвинени в задкулисие, смята Борисов:

"Пет ангели да слязат от небето, 116 депутати да станат 121 - аз мога от сега да ви напиша заглавията: "купиха", "продадоха се", "уйдурма", политическо инженерство..."

По думите му няма нито една тема, по която ГЕРБ да се разминава с ПП-ДБ. Очаква се в следващите дни президентът Румен Радев да връчи втория мандат на втората по големи парламентарна група, която ще име една седмица да го върне изпълнен с конкретен състав на Министерски съвет.

Мария Габриел и Николай Денков на съвместна пресконференция ГЕРБ и ПП-ДБ ще правят правителство с ротационен премиер: Денков и Габриел ще се редуват на поста


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024