Борисов е готов за "евроатлантическа" коалиция, но не иска да му "пробутват корупцията като тема"

ГЕРБ отвори вратичка за евентуален следизборен "евроатлантически" съюз с партии, които подкрепят исканията им за "диверсификация за ядреното гориво, диверсификация от "Газпром", диверсификация при горивата, покупката на F-16 да се довърши и непризнаване на референдумите" в четирите окупирани от Русия украински области.

Бойко Борисов се скара на "тези, които се опитват да пробутват корупцията като тема", критична за ГЕРБ, и нахвърля обвинения срещу досегашните управляващи коалиционни партньори.

"БСП от червените мобифони до какво ли не, да не стигам до крайности... "Да, България" или ДСБ... ми разбойническата приватизация, мистър 10%, кръга Агнешки главички и какви ли не други - те ли са точно за пример? Или ПП-тата с Джемкорп, горивата, газа и какво ли не още", бяха думите на Борисов по време на брифинг без журналисти в централата на ГЕРБ.

До него на трибуната стоеше Кирил Ананиев - работил в Министерството на финансите във всички правителства от кабинета "Костов", "Сакскобургготски" и "Станишев" до последното правителство на ГЕРБ през 2021 г. От лявата страна на Борисов стоеше и Деница Сачева, която преди да стане вицепремиер в третия му кабинет, беше кандидат-депутат от ДСБ.

От устата на бившия премиер не прозвуча нито едно обвинение в корупция към ДПС или признание за грешки при разпределянето на обществени поръчки от собствената му партия - вместо това Борисов разкритикува стария кабинет на ПП в "опъване на чадъри по границата", допускане на "бедствено положение в Ямбол, Хасково и Бургас" заради притока на мигранти и "бедствие във финансите" заради политиката на Асен Василев.

Борисов обяви, че "нулевата толерантност с корупцията е ценност" на ГЕРБ, но определящият фактор за бъдещото управление ще е това кой ще подкрепи енергийната диверсификация, довършването на втората сделка за купуване на изтребители и непризнаване на псевдореферендумите на руските окупатори в Украйна.

"В Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон се проведоха референдуми, които никога - ако ГЕРБ участва в управлението - няма да се съгласим да бъдат признати. Те са невалидни, незаконни и това е фарс", каза той, като разпореди на колегите си "да бъдат по-категорични дори от него", когато отстояват тази позиция пред медиите.

Борисов заяви още, че ГЕРБ подкрепя приемането в България на всички руснаци, "които не искат да убиват и да бъдат убивани в тази безсмислена война".

Томислав Дончев също обяви, че "войната тревожи всички" и обяви, че бизнесът и синдикатите "чакат мъдрост от политическите сили", както и формиране на "титулярно, компетентно, адекватно правителство с адекватна парламентарна подкрепа, за да може да води страната в тези кризисни времена".

"Мисля, че освен стремежа кой ще бъде първи, втори и трети, основен критерий за отговорността на политическите сили е способността да се състави правителство", каза Дончев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022