Борисов е готов за "евроатлантическа" коалиция, но не иска да му "пробутват корупцията като тема"

ГЕРБ отвори вратичка за евентуален следизборен "евроатлантически" съюз с партии, които подкрепят исканията им за "диверсификация за ядреното гориво, диверсификация от "Газпром", диверсификация при горивата, покупката на F-16 да се довърши и непризнаване на референдумите" в четирите окупирани от Русия украински области.

Бойко Борисов се скара на "тези, които се опитват да пробутват корупцията като тема", критична за ГЕРБ, и нахвърля обвинения срещу досегашните управляващи коалиционни партньори.

"БСП от червените мобифони до какво ли не, да не стигам до крайности... "Да, България" или ДСБ... ми разбойническата приватизация, мистър 10%, кръга Агнешки главички и какви ли не други - те ли са точно за пример? Или ПП-тата с Джемкорп, горивата, газа и какво ли не още", бяха думите на Борисов по време на брифинг без журналисти в централата на ГЕРБ.

До него на трибуната стоеше Кирил Ананиев - работил в Министерството на финансите във всички правителства от кабинета "Костов", "Сакскобургготски" и "Станишев" до последното правителство на ГЕРБ през 2021 г. От лявата страна на Борисов стоеше и Деница Сачева, която преди да стане вицепремиер в третия му кабинет, беше кандидат-депутат от ДСБ.

От устата на бившия премиер не прозвуча нито едно обвинение в корупция към ДПС или признание за грешки при разпределянето на обществени поръчки от собствената му партия - вместо това Борисов разкритикува стария кабинет на ПП в "опъване на чадъри по границата", допускане на "бедствено положение в Ямбол, Хасково и Бургас" заради притока на мигранти и "бедствие във финансите" заради политиката на Асен Василев.

Борисов обяви, че "нулевата толерантност с корупцията е ценност" на ГЕРБ, но определящият фактор за бъдещото управление ще е това кой ще подкрепи енергийната диверсификация, довършването на втората сделка за купуване на изтребители и непризнаване на псевдореферендумите на руските окупатори в Украйна.

"В Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон се проведоха референдуми, които никога - ако ГЕРБ участва в управлението - няма да се съгласим да бъдат признати. Те са невалидни, незаконни и това е фарс", каза той, като разпореди на колегите си "да бъдат по-категорични дори от него", когато отстояват тази позиция пред медиите.

Борисов заяви още, че ГЕРБ подкрепя приемането в България на всички руснаци, "които не искат да убиват и да бъдат убивани в тази безсмислена война".

Томислав Дончев също обяви, че "войната тревожи всички" и обяви, че бизнесът и синдикатите "чакат мъдрост от политическите сили", както и формиране на "титулярно, компетентно, адекватно правителство с адекватна парламентарна подкрепа, за да може да води страната в тези кризисни времена".

"Мисля, че освен стремежа кой ще бъде първи, втори и трети, основен критерий за отговорността на политическите сили е способността да се състави правителство", каза Дончев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024