Борисов: Единственото, което трябва да излъчи 49 НС, е редовно правителство Снимка: © Булевард България

"Единственото, което трябва да излъчи това НС, е редовно правителство. Каквато и да е цената за партиите. В противен случай нови избори означават същото - и риск за парламентарната демокрация" - това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на първата си пресконференция след края на изборите.

Той призова лидерите на останалите политически сили към преговори за коалиция, като отправи ясна "заплаха" към ПП-ДБ за евентуален отказ от подкрепа за ГЕРБ с оглед местните избори - "Има друга работеща коалиция в парламента, тя ще сработи и по места"

Борисов обяви за "нашите естествени партньори са партиите в зоната на тези, които подкрепят Украйна, влизането в Шенген и подкрепят процеса, който ние оставихме с малко недовършен - еврозоната".

В същото време, той директно покани Румен Радев да участва в преговори за нов кабинет - без да има своя политическа формация на изборите за 49 Народно събрание - защото "той е най-дълго управлявалият като премиер след мен".

"Нямам разделителни линии с никой. Включително добре дошли са Възраждане, ще говорим много сериозно. Ако гледате резултата - огромен брой висшисти гласуват там. Никой няма право да омаловажава успеха им", обяви Борисов.

ГЕРБ започва разговори с "абсолютно всички" партии в 49 Народно събрание, които Борисов смята да води лично (за разлика от предходните опити с "контактни групи"), но постави условие:

"Всички разговори за политики минават през редовно правителство. За политики ще говорим само с партиите, които участват в редовно правителство. Българите казаха на изборите, че без ГЕРБ не може, но и без ПП-ДБ също не може. Личните чувства нямат значение", каза той.

Борисов обвини ПП-ДБ в това, че "се крият" от решаването на проблема с инфлацията и дефицита, който той приписа на стария кабинет.

"Не може да казват "на нас са ни важни местните избори". Извинявайте, нищо общо нямат местните избори с управлението. Без редовно правителство, няма да подкрепим бюджет в този парламент. Това означава, че няма да има бюджет", каза той. "Всеки, който си мисли, че няколко месеца ще хейти, докато вадим каруцата от калта, в която затънахме, и да ни приписват коалиции - те обричат общините на гибел".

"Ако няма правителство, на инат няма да има бюджет и реформи. При правителство ще се приемат всички реформи", каза още той.

Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024